Actualitat

Vés enrere

ESTUDI I PLA DE GESTIÓ DE RESIDUS

ESTUDI I PLA DE GESTIÓ DE RESIDUS
 

L’estudi de residus i els posterior pla de residus s’implanten amb la publicació i entrada amb vigor a l’agost de 2010 del Decret 89/2010, de 29 de juny, pel qual s’aprova el Programa de gestió de residus de la construcció de Catalunya (PROGROC), que desenvolupava el RD 105/2008, regulador de la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.

Recorda que el Decret 89/2010 derogava el Decret 201/1994, de 26 de juliol, regulador dels enderrocs i altres residus de la construcció, i el Decret 161/2001, de 12 de juny, de modificació del Decret 201/1994, de 26 de juliol.

El decret és d’aplicació a les obres de construcció, rehabilitació, reparació, reforma o demolició d’un edifici.

Resten excloses les obres menors de construcció o reparació domiciliària: obra de construcció o demolició en un domicili particular, comerç, oficina o immoble del sector serveis, de tècnica senzilla i entitat constructiva i econòmica escassa, que no suposi alteració del volum, de l’ús, de les instal·lacions d’ús comú o del nombre d’habitatges i locals, i que no necessita cap projecte signat per professionals titulats

El projecte d’obra inclourà específicament un estudi de gestió de residus de construcció i demolició que contindrà com a mínim els següents apartats:

  • Una estimació de la quantitat dels residus expressada en tones i metres cúbics, codificats d’acord a la llista europea de residus (MAM/304/2002)
  • Les mesures per a prevenció de residus incorporats a l’obra objecte del projecte.
  • Les operacions de reutilització, valorització o eliminació dels residus.
  • Les mesures a prendre a l’obra per a dur a terme la separació dels residus.

Els residus es separaran, preferentment a l’obra, en les fraccions següents, i quan es superi la quantitat especificada. Quan per qüestions d’espai no fos possible dur a terme a l’obra la separació dels residus, el posseïdor dels residus haurà d’obtenir del gestor un document acreditatiu de que aquest ha realitzat en el seu nom aquesta tasca.

Formigó: 80 t.

Maons, teules, materials ceràmics: 40 t.

Metall: 2 t.

Fusta: 1 t.

Vidre: 1 t.

Plàstics: 0,5 t.

Paper i cartró: 0,5 t.

  • En el cas que la separació es dugui a terme a la mateixa obra, la documentació gràfica de les instal·lacions on es durà a terme l’emmagatzemament, manipulació, separació i qualsevol altra operació necessària
  • Les prescripcions oportunes al plec de condicions tècniques particulars en relació a l’emmagatzemament, manipulació, separació i qualsevol altra operació necessària.
  • Una valoració econòmica de la gestió dels residus inclosa al pressupost en un capítol independent.

A la vegada el constructor o constructors de les obres han de realitzar un pla on s’especifiqui com es duran a terme les feines que li siguin d’obligació i recollides a l’estudi de gestió de residus de construcció i demolició.

El pla recollirà les especificitats de l’obra respecte de les indicacions recollides a l’estudi i ha de ser aprovat per la direcció facultativa. S’incorporarà un cop aprovat a la documentació contractual de l’obra.

Ha d’existir una documentació del seguiment de la qual el promotor i el constructor disposaran d’un exemplar i mantindran durant 5 anys.

La documentació del seguiment es composarà de:

  • Cada lliurament ha de constar en un document de seguiment on s’indiqui
  • La persona productora dels residus (el promotor)
  • L’obra de la qual prové i el número de llicència d’obra
  • La quantitat de residus en Tn o M³
  • La persona gestora
  • La persona transportista

Un cop acabada l’obra el gestor de residus a de lliurar al promotor els certificats acreditatius de la gestió dels residus en el qual ha de constar la identificació de l’obra, la quantitat i el tipus. Aquest certificat és imprescindible per recuperar la fiança dipositada a l’Ajuntament per la persona sol·licitant de la llicència.

Quan l’estudi de gestió de residus i el corresponent pla es prevegi la reutilització d’una part dels residus, la llicència d’obres haurà de la forma d’acreditació d’aquesta gestió, que es podrà realitzar mitjançant els serveis tècnics del mateix Ajuntament o una empresa acreditada externa.

 

Més informació:

Gabinet tècnic

Telèfon:  977 21 27 99 - ext. 3

gabtec@apatgn.org

 

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.