Actualitat

Vés enrere

El repte d´implementar l´accessibilitat

imatge decorativa

Implementar l’accessibilitat no és difícil però si un repte per l’ajuntament que vol comptar amb un municipi respectuós i capdavanter en la diversitat de les persones. Significa haver de tenir al darrera una eina de suport que, tant aquesta com la feina a desenvolupar posteriorment, es realitzin amb criteris tècnics justificats i ofereixin garanties suficients de bons resultats.

Sembla que parlar de Pla d’Accessibilitat, l’eina adient a desenvolupar en aquests casos, espanta a més d’un ajuntament ja sigui per la transversalitat de participació que aquest suposa, o per la inversió econòmica que això els pot representar. Aquest segon aspecte pot ser molt variable i depèn bàsicament dels honoraris de l’equip redactor (visites de treball de camp, presa de dades, coordinació participació ciutadana, redacció, etc.) i, en segon lloc, de la documentació escrita i gràfica que es genera. Però no hem d’oblidar altres factors afegits que també influeixen, com poden ser la densitat de població, la complexitat del Pla, el tipus i característiques dels edificis i instal·lacions municipals, o si el Pla es redacta de forma global o per fases.

És probable que aquests aspectes hagin estat la causa, o una d’elles, de que alguns ajuntaments de les comarques de Tarragona s’hagin vist desbordats o simplement incapaços de realitzar una tasca com aquesta amb la seriositat que requereix. Així, s’han limitat a afrontar l’accessibilitat amb simples intervencions puntuals corresponents a la supressió de barreres arquitectòniques.

A la nostra demarcació és més llarga la llista de municipis que no disposen de l’obligat Pla Municipal d’Accessibilitat que no pas els que l’han redactat, posat en funcionament i, perquè aquest document sigui un instrument viu que doni dinamisme i mantingui l’accessibilitat de la ciutat actualitzada, disposen d’una Comissió d’Accessibilitat. 

Es diu que una bona accessibilitat és aquella que existeix però que passa desapercebuda per a la gran majoria d’usuaris, excepte per aquells amb greus problemes a la seva mobilitat o amb limitacions sensorials, visuals o auditives, que saben reconèixer quan es troben en un entorn accessible. 

Tot i que la Llei 13/2014 d’Accessibilitat estableix uns terminis per a que els municipis tinguin redactat el seu corresponent Pla d’Accessibilitat, no és aconsellable esperar a que sigui aprovat el Reglament que ha de desplegar l’aplicació d’aquesta Llei per a fer-ho. Qualsevol intervenció dins de l’àmbit de l’accessibilitat que es faci, i prèvia determinació de nivells de prioritat d’actuació, seria molt útil fer-la basada en Plans d’Actuació concrets i adaptats també en consonància a les possibilitats tècniques i econòmiques de cada ajuntament.

Mantenir aquest factor dins d’un ordre establert i coordinat, ens permetrà més endavant poder incloure aquesta informació al document definitiu del Pla Municipal d’Accessibilitat sense cost addicional de redacció.

 

PRINCIPIS DE PRIORITZACIÓ D’ACTUACIONS D’ACCESSIBILITAT
Rendibilitat social i utilització
Equitat territorial
Coordinació i aprofitament amb i per a altres plans municipals
Disponibilitat econòmica
Facilitat tècnica
Demanda social
Urgència
Urgència: peticions puntuals, punts perillosos o significatius
Punts singulars d’interès
Zones interès públic
Tipus carrer analitzat
Trama urbana
Distribució població i rendibilitat social
Transport públic i àrea d’influència
Compromisos polítics i ajusts a la disponibilitat municipal

 

TERMINIS PER EXECUCIÓ PLA D’ACCESSIBILITAT(*)
Municipis de més de 50.000 habitants 8 anys
Municipis de entre 20.000 i 50.000 habitants 12 anys
Municipis de menys de 20.000 habitants 15 anys
(*) A partir de l’entrada en vigor del reglament de desplegament de la Llei 13/2014
d’Accessibilitat


 

Font: Revista TAG núm. 80


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.