Actualitat

Vés enrere

12 coses que has de fer perquè el teu habitatge sobrevisqui a les gelades d´aquest 2021

Imatge decorativa

Congelació de canonades, caiguda d'infraestructures danyades i problemes d'accessibilitat són els principals problemes identificats pel Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE). Després de la històrica nevada provocada per la borrasca "Filomena", els experts recomanen ventilar les cases, col·locar ribets en portes i finestres o obrir les aixetes cada poc temps per evitar la congelació de les canonades.

Els edificis no són immunes a una baixada tan radical de les temperatures, una situació que s'està produint a la Comunitat de Madrid o a Castella-la Manxa, i poden registrar problemes de difícil solució ja que, a hores d'ara, és pràcticament impossible que un professional pugui desplaçar-se per solucionar-los.

Davant d'aquesta situació, el Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) ha volgut recordar als ciutadans alguns gestos que poden fer per prevenir problemes en les seves llars.


1.- Malgrat el fred cal ventilar les nostres llars. Les baixes temperatures no poden eximir-nos de ventilar les nostres llars, encara que sigui de forma molt ràpida. Les conclusions preliminars d'un estudi en el qual està treballant el CGATE indiquen que les concentracions de CO2 poden ser nocives per als habitants d'un habitatge a les quatre hores en espais petits i tancats.

2.- L'aïllament tèrmic és la millor solució per evitar el fred a l'interior de les llars i dotar-los d'eficiència energètica. Però si el nostre habitatge no compta amb ell, davant l'onada de fred polar, podem col·locar ribets en portes i finestres que evitaran que l'aire i el fred es colin a l'interior dels habitatges. Les catifes i cortines també ens protegiran de la desagradable sensació tèrmica que provoquen les gelades.

3.- Es recomana obrir les aixetes cada poc temps per evitar la congelació de les canonades. També és recomanable deixar un petit degoteig que previndrà la congelació de l'aigua a l'interior de les canonades.

4.- Atenció a les claus de pas. Els aparelladors i arquitectes tècnics recorden que, abans que es produeixi un problema, tinguem ben localitzada la clau de pas per si hi hagués fuites d'aigua després de la congelació o trencament d'una canonada.

5.- També, en habitatges unifamiliars amb sistemes de reg cal prendre la precaució de buidar les conduccions d'aigua per evitar problemes de congelació. Per a les canonades que transcorren a l'exterior de l'edifici o sistemes de reg per degoteig, el CGATE recomana que es protegeixin amb un material específic per a l'aïllament de canonades. "Si no tenim a les nostres llars els materials més adequats i davant la impossibilitat d'accedir a punts de venda, l'important és que abriguem les canonades amb qualsevol material al nostre abast. Amb cinta aïllant i paper de diari podrem sortir del pas", assegura Alfredo Sanz Corma, president del CGATE.

6.- Però si les aixetes deixen de funcionar de forma sobtada, és possible que les canonades ja s'hagin congelat. Davant d'aquesta situació és fonamental no tractar de descongelar amb aigua calenta, ja que podrien rebentar. "És molt més aconsellable i, sempre que les canonades estiguin a la vista, aplicar calor sec com el d'un assecador de cabell", aconsella Alfredo Sanz.

7.- Una altra de les recomanacions és omplir envasos o galledes amb aigua que ens puguin servir per a les necessitats bàsiques en el cas que una canonada es congeli o els talls d'aigües es prolonguin.

8.- En el cas que la canonada hagi rebentat, la primera de les recomanacions és tancar la clau de pas, apagar els escalfadors d'aigua i posar galledes o proteccions plàstiques, si és possible, on s'hagi produït el trencament.

 

L'accessibilitat dels edificis també es pot veure compromesa pel gel

 

9.- L'accés als edificis és un altre dels grans problemes que poden originar-se per les gelades. Amb l'arribada de les gelades les rampes que solucionen els problemes d'accessibilitat poden esdevenir un autèntic perill. Els aparelladors recomanen que les comunitats de veïns intentin aclarir la neu dels accessos al portal abans que aquesta es geli i es llanci sal per evitar la formació de gel que pot provocar perillosos relliscades.

10.- A l'interior dels portals o l'accés a ascensors i escales poden escampar-se serradures o col·locar uns cartrons perquè el gel fos no provoqui caigudes.

11.- Les calderes modernes disposen de termòstats que les protegeixen de possibles gelades, però cal anar amb compte de protegir les calderes més antigues si les temperatures són extremes, si aquestes instal·lacions estan en terrasses o estenedors necessitaran major protecció.

12.- Ull amb estufes i brasers. Encara que són fonts ràpides de calor, cada any solen registrar nombrosos contratemps associats a la seva mala combustió que generen gasos tòxics i al risc d'incendis.

 

Aquests consells ens ajudaran a passar aquesta onada de fred, però el principal consell que el CGATE vol oferir és que els ciutadans rehabilitin les seves llars amb patologies o mancances per preparar-les front a aquestes contingències. "Com a la resta de circumstàncies, per als nostres edificis també és més important prevenir que curar", assegura Alfredo Sanz, "un correcte aïllament tèrmic, la revisió i substitució d'instal·lacions, el manteniment correcte de l'edifici i els seus accessos, ens ajudaran a comptar amb edificis segurs i resistents davant de qualsevol contingència ", conclou.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.