Actualitat

Vés enrere

9 Consells per a la disminució del consum d´energia als edificis

imatge decorativa

 

Davant l'escalada desmesurada dels preus de l'energia provocada com a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i per seguir les directrius dictades per les institucions europees fomentant l'estalvi d'energia, des d'Obrascongarantia.com recollim una sèrie de consells per a la disminució del consum d'energia als edificis i així permetre estalviar energia en aquestes últimes setmanes d'hivern.

 


Què puc fer per disminuir el consum d'energia?
 
1.- Utilitza la calefacció a casa teva únicament quan sigui necessària i hi hagi presència de persones.

Es recomana utilitzar únicament la calefacció dels edificis quan hi hagi presència de persones i sigui necessària per existir una baixa temperatura exterior.
Davant la creença generalitzada que és més recomanable mantenir una temperatura sempre estable a l'habitatge, els experts en edificació recomanen apagar la calefacció o la producció de calor sempre que no sigui estrictament necessària, ja que així s'estalvia molta energia per pèrdues de calor amb l'exterior o a la xarxa de distribució.
Es recomana també apagar la calefacció sempre a la nit, ja que la temperatura a la nit a dormitoris ha de ser uns 3 o 4 ºC més baixa que la temperatura a les estances diürnes.
 
2.- Programa la calefacció a un màxim de 22ºC.

El Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques als Edificis estableix un rang de temperatura a l' hivern de 21ºC a 23ºC i entre un 40% i un 60% d'humitat. Es recomana no sobrepassar mai la temperatura de termòstat de 22ºC i si és possible mantenir-la a 21ºC.
És convenient recordar que per cada grau que es baixa la calefacció es disminueix el consum d'energia aproximadament un 8%, la qual cosa, atesos els preus actuals, és un fet a tenir molt en compte.
 
3.- Rebutja el termòstat de ruleta i substitueix-lo per un termòstat digital.

Està molt estès l'ús dels termòstats analògics de ruleta. Es recomana la substitució d'aquests per termòstats digitals, ja que la precisió i les funcionalitats més grans de programació d'aquests últims fan que es pugui aconseguir estalviar fins a un 20% de l'energia gaudint d'un confort similar.
 
4.- Permet que el sol entri al teu habitatge.

Aprofita les hores de sol que t'ofereix el dia. Evita obstacles que n'impedeixin l'entrada, les cortines, les persianes, etc.
El millor és intentar que el sol entri directament al nostre habitatge. Ja que quan els raigs del sol entren a través d'un vidre es produeix l' anomenat efecte hivernacle. L'efecte hivernacle és un fenomen físic molt interessant que fa que quan la radiació solar penetra a través d'un vidre entra gairebé tota l'energia, però no deixa que s'escapi gairebé res d'aquesta radiació, produint així un guany continuat de calor a l'interior. A més, escalfa els paraments interiors de l'habitatge que fan que es pugui gaudir d'una sensació molt més confortable, ja que el confort al cos humà és proporcionat principalment per la radiació.
 
5.- Aconsegueix que el teu edifici o habitatge tingui un bon aïllament tèrmic.

La millor solució per evitar que el fred incideixi a l'interior dels habitatges és aïllar tèrmicament casa nostra i millorar així l'eficiència energètica. L'ideal és prevenir aquestes temperatures, i també les més extremes de l'estiu, realitzant la reforma pertinent que millori el nostre aïllament sobretot a parets, teulades, terres i finestres. Algunes d'aquestes execucions no requereixen grans obres i no suposen un gran desemborsament econòmic, però sí que repercuteixen molt positivament en el confort del nostre habitatge, com per exemple la substitució de fusteries o fins i tot el segellat dels contorns i tancaments de portes i finestres si detectem infiltracions d'aire.
A més, les properes setmanes es publicaran les convocatòries d'ajudes als fons Next Generation per a rehabilitació d'edificis i habitatges, amb unes quantitats molt interessants per ajudar els ciutadans a millorar l'aïllament dels seus habitatges. Als Col•legis d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics s'instal·larà una oficina de rehabilitació a mode de finestreta única per ajudar tots els interessats a tramitar aquests ajuts per a la rehabilitació.
 
6.- Ventileu l'habitatge en les hores més favorables del dia.

Es recomana aprofitar les hores més fortes de sol per no baixar gaire la temperatura de casa nostra. Ventilar és necessari i ha de convertir-se en un costum, ja que els estudis donen suport que les concentracions excessives de CO2 poden ser nocives per als habitants, ja que el diòxid de carboni és un gas inodor, incolor i insípid, no és tòxic, però sí que pot arribar a ser asfixiant per desplaçament de l'oxigen a concentracions molt elevades.
A més, amb la pandèmia de COVID-19 que hem patit, la presència d'aerosols en més concentració està relacionada amb una concentració més gran de CO2 a l'ambient interior dels edificis.
Però malgrat la importància de la ventilació, és necessari fer-la perdent la menor quantitat possible d'energia.
 
7.- Substitueix la il·luminació antiga de l'habitatge per lluminàries tipus LED.

Moltes vegades la il·luminació suposa un consum energètic gens menyspreable. Tot i això, les noves lluminàries tipus LED tenen un consum fins a un 60% menor que altres tipus d'il·luminació més tradicionals. Es recomana substituir tota la il•luminació de l'edifici per il·luminació de baix consum.
 
8.- Utilitza correctament els electrodomèstics.

Recorda que utilitzar els electrodomèstics de manera eficient, també a l' hivern, és fonamental per gastar menys a la factura de la llum. Es recomana omplir la rentadora i el rentaplats tot el possible, utilitzar el mode ecològic o aprofitar la calor residual per acabar de cuinar. També es recomana obrir la nevera únicament el temps necessari i descongelar aliments dins de la pròpia nevera, ja que ajuden a reduir el consum d'aquest electrodomèstic que és el de més consum anual als habitatges.
 
9.- Alerta als consums fantasma o standby.

El consum en mode standby és el consum dels aparells que tenim connectats a la xarxa elèctrica i que segueixen consumint encara estant apagats, únicament perquè estan connectats. Aquesta potència consumida, encara que depèn de casos, es pot xifrar en uns 5 W per element. Per solucionar aquest problema convé instal·lar els equips en regletes amb interruptor i apagar aquest interruptor quan l'equip no estigui encès. Aquest gest pot ajudar a estalviar-nos més de 60€/any.
 

 

Font de l' article: Blog web “Obres Amb Garantia”  


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.