Actualitat

Vés enrere

Activitat al primer semestre

Imatge decorativa

Baixa l’activitat al sector de la construcció durant el primer semestre però es preveuen dades positives a curt termini.

El sector de la construcció a les comarques de Tarragona tanca el primer semestre de l’any amb una davallada del 7%, respecte al mateix període de l’any passat, tot i que els últims dos mesos s’ha capgirat la situació en positiu. Així ho asseguren les dades que disposem al Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT). 

Si el primer quadrimestre s’albirava una situació molt dolenta, amb davallades preocupants, s’ha anat a millor recuperant-se fins a set punts. En el cas de l’habitatge residencial nou, entre gener i juny es van iniciar 351 habitatges en un total de 148 obres i una inversió global superior als 50 MEUR. Això significa una davallada del 6,9%, llunyana dels resultats dels primers quatre mesos que apuntaven a un descens molt superior.  

En el cas de la rehabilitació, sempre parlant del primer semestre de 2024, el número d’obres ha baixat un 11,5%, arribant a les 412, però la inversió ha estat molt superior, assolint els 35 MEUR i un augment del 54% respecte al mateix període de l’any passat. 

Per municipis, Tarragona i Reus lideren el rànquing amb 45 i 40 noves construccions d’habitatge nou respectivament, situant Calafell a la tercera posició. Cambrils, que al 2023 havia estat la població amb més construcció nova, passa a la quarta posició. Les dades de rehabilitació per municipis no varien massa. Tarragona és on més obres s’han fet amb diferència, seguida de Reus, Cambrils i Salou. 

 

Habitatge residencial nou

 

2023

2024

CAMBRILS

108

14

TARRAGONA

1

45

REUS

26

40

VENDRELL, EL

6

9

MONT-ROIG DEL CAMP

8

4

HOSPITALET DE L´INFANT, L´

21

2

MONTBLANC

11

5

CALAFELL

57

23

CATLLAR, EL

9

10

CUNIT

9

4

 

Obres de rehabilitació

Població obra

2023

2024

TARRAGONA

91

77

CAMBRILS

34

23

REUS

22

30

CUNIT

18

12

CALAFELL

16

14

SALOU

13

22

VENDRELL, EL

9

5

VILA-SECA

13

12

 

El conjunt de l’activitat del sector

L’activitat professional dels arquitectes tècnics durant aquest primer semestre, ha baixat al voltant d’un 9% i passa de les 5.324 intervencions del mateix període al 2023, a les 4.816 d’enguany. La baixada es deu, bàsicament, al descens d’encàrrecs de certificats d’habitabilitat que arriba al 37%. Pugen, en canvi, els certificats d’eficiència energètica i sobretot gràcies a les ajudes fiscals i a les peticions de subvenció dels fons europeus Next Generation. 
Una dada a tenir molt en compte és el nombre de peticions que ha rebut el portal Obres amb Garantia del COAATT (www.obresambgarantia.com) que rep una mitjana de 60 peticions mensuals on els ciutadans demanen pressupost per fer obres diverses, com ara rehabilitacions de façanes o cobertes, o bé per tramitar documents com els informes tècnics pericials, llicències d’activitat i certificats. 

Les previsions europees

Tot i que les dades poden semblar negatives perquè es parla de davallades, segons l’últim informe Euroconstruct, publicat fa pocs dies, les previsions de creixement del sector construcció a Espanya són les millors de tota Europa. El document esmentat, de referència a tot el sector, apunta cap a un creixement de l’obra no residencial i en la rehabilitació en el període 2024-2026 bastant notable, marcant únicament una baixada a l’àmbit de la construcció d’habitatge residencial. Globalment, l’informe Euroconstruct preveu una davallada a nivell europeu del 18% del sector en el període 2023-2024 però a Espanya li atorga un creixement de l’1,4%. En el període 2025-2025, l’informe preveu un augment europeu del 0,5% i a Espanya li dona un 3,5% de creixement.  

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.