Actualitat

Vés enrere

Aïllament en façanes i el risc d´incendis

Imatge decorativa

Les obres de millora de l’envoltant seran cada vegada més freqüents. Impulsades primer per la creació del certificat d’eficiència energètica dels habitatges, la pujada de la despesa energètica i, pròximament, amb l’aposta de l’Administració pels fons d’ajuda a les comunitats i propietaris.

El sistema més utilitzat, pels avantatges logístics que implica, és la incorporació d’un sistema SATE a la façana per l’exterior. Un dels aspectes derivats de la utilització d’aquest sistema, i que en la redacció del projecte no es considera, és el comportament al foc de material aïllant limitat al DB-SI i que cal justificar al projecte i a l' execució de les obres.

Un sistema d'aïllament tèrmic per l'exterior augmenta la càrrega combustible de la façana. El material aïllant pot entrar en combustió i fondre's encara que tingui una capa exterior d'arrebossat no combustible. A la vegada, la ubicació de la façana en contacte amb l´exterior facilita la propagació del foc, una propagació vertical com la seva trajectòria natural.

En aquest sentit, el DB-SI limita la classe de reacció al foc dels sistemes constructius de façana que ocupin més del 10% de la superfície. La classe es regula en funció de l'alçada total de la façana:

  • D-s3,d0 a façanes d'alçada fins a 10 m;
  • C-s3,d0 a façanes d'alçada fins a 18 m;
  • B-s3,d0 a façanes d'alçada superior a 18 m.

Aquesta classificació ha de considerar la condició d’ús final del sistema constructiu incloent aquells materials que constitueixin capes contingudes a l’interior de la solució de façana i que no estiguin protegides per una capa que sigui EI30 com a mínim.

Els sistemes d'aïllament situats a l'interior de cambres ventilades han de tenir almenys la classificació de reacció al foc següent en funció de l'alçada total de la façana:

  • D-s3,d0 a façanes d'alçada fins a 10 m;
  • B-s3,d0 a façanes d'alçada fins a 28 m;
  • A2-s3,d0 a façanes d'alçada superior a 28 m.

També s'ha de limitar el desenvolupament vertical de les cambres ventilades de façana en continuïtat amb els forjats resistents al foc que separen sectors d’incendi. La inclusió de barreres EI30 es pot considerar un procediment vàlid per limitar aquest desenvolupament vertical.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.