Actualitat

Vés enrere

Baukultur

imatge decorativa

Les ciutats i els seus entorns creixen a ritmes vertiginosos i, sovint, sense les mesures necessàries que garanteixin conceptes tan cabdals com la sostenibilitat, l’ordre o el respecte al paisatge o el patrimoni.

Es construeix sense parar i sense una política coherent que obligui, en certa mesura, a incloure en un mateix marc l’ urbanisme, l’arquitectura i la mà de l’home en ambdós àmbits. Aquí, en aquest punt, neix el concepte de la Baukultur.

Com a punt de partida, podem dir que la Baukultur busca que, quan es construeix, els aspectes econòmics, tecnològics, socials, ecològics i culturals es tinguin en compte; posa èmfasi també en la necessitat que la construcció tingui respecte cap al medi ambient i el patrimoni històric. Per tant, situa com a camps de treball importants totes aquelles polítiques que assegurin que es contamina menys, es respecta l’arquitectura històrica ja existent i s’apliquen les accions encaminades a l’eficiència energètica.

A Espanya, una de les persones que més coneixen la Baukultur, és l’arquitecte Juan Miguel Hernández de León. La seva extensa trajectòria professional i, especialment, un extens estudi sobre urbanisme, paisatge i arquitectura, l’han portat a identificar-se com un dels portaveus i màxims defensors de la Baukultur.

Des del COAATT hem conversat amb ell, amb la voluntat d’unir tots els elements que permetin dibuixar en quin punt som i cap a on s’encamina aquest concepte multidisciplinari.