Actualitat

Vés enrere

Cada tècnic la seva professió

Imatge decorativa

Sempre es parla que cada tècnic ha d’exercir professionalment d’acord amb les seves competències i atribucions atribuïdes per la titulació que té.

Actualment ens trobem que hi ha tècnics que al·leguen que tenir coneixements sobre una matèria els hi dona la potestat de poder-la exercir en qualsevol àmbit, independentment que no tingui rés a veure amb la seva titulació.

I un exemple clar és la situació en la qual s’ha trobat el COAAT Mallorca. És a dir, per l’execució de les obres de modernització d’un hotel a Llucmajor, el promotor va designar com a coordinador de seguretat a un enginyer de mines. Davant aquesta situació, el COAAT Mallorca va denunciar davant Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) dita designació.

I el resultat va ser, que Inspecció de Treball va sancionar a l’empresa promotora per la contractació d’un enginyer de mines doncs, dita contractació, constitueix en aquest cas una infracció laboral

El fet denunciat, segons l’escrit, vulnera la Llei d’Ordenació de l’Edificació, que disposa que les titulacions acadèmiques i professionals habilitants per a desenvolupar aquesta funció són les d’“arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer o enginyer tècnic, d’acord amb les seves competències i especialitat”, no essent les dels enginyers de mines ni l’arquitectura, ni l’obra civil, ni en menor mesura l’execució d’obres de caràcter residencial.

Aquesta especialitat de l’edificació constitueix una matèria reservada a les professions d’arquitecte i arquitecte tècnic. 

Per aquesta argumentació hi ha sentències que així ho avalen, les sentències dels Tribunals Superiors de Justícia d’Andalusia, Madrid o Cantabria. En el cas de la sentència de Cantabria (la més recent) es recull, també, que la Inspecció de Treball està obligada a actuar davant la constatació o denúncia de què s’ha designat com a coordinador de seguretat a un tècnic no habilitat legalment, (sic) “tota vegada que dita designació (de tècnic no competent), pot ser equivalent a l’absència de la mateixa”.

Per aquest motiu, si algun col·legiat té coneixement que en una obra es pot estar produint una situació similar, que ho comuniqui al Col·legi per fer els tràmits corresponents amb Inspecció de Treball.

Les citades sentències les podeu consultar a la pàgina web col·legial: www.apatng.org apartat la Institució/Organització Supracol·legial/Consejo

Més informació a: secretaria@apatgn.org


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.