Actualitat
Vés enrere
Certificat d´habitabilitat de segona ocupació
Per tal de facilitar la redacció del certificat d’habitabilitat es vol recordar una sèrie d'aspectes especialment importants en la redacció del certificat habitabilitat de segona o posteriors ocupacions.
El primer pas en el procés de redacció del certificat d’habitabilitat de qualsevol habitatge és determinar si ha disposat o no de cèdula prèvia, si aquesta està caducada, i si aquesta és de primera o segona ocupació.
Teniu accés a dos cercadors, un que trobareu al web del col·legi i en el que heu de cercar per l’apartat immoble, indicant l’adreça i el número de policia, sense fer esment al pis i porta.
La segona opció és el cercador de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En aquest cas la consulta es fa amb la referència cadastral.
També teniu l'opció de consultar al 012. És imprescindible en el cas d'habitatges promoguts enVPO
Si del resultat de la cerca es desprèn que l’habitatge te una cèdula, i aquesta no esta caducada. Sols es podrà demanar una nova cèdula quan a l’habitatge es realitzin canvis que modifiquin la cèdula vigent i si la propietat renúncia expressament mitjançant un escrit.
Si la cèdula està caducada és important determinar si es tracta d’una primera ocupació o una segona, ja que s’ha d’indicar per separat al certificat i a la vegada, una primera ocupació ens determina l’any de construcció, i per tant, el decret que li afecta. Si es tracta d’una segona ocupació, la data de concessió no ens permetrà determinar l’any de construcció o el d’us com habitatge.
El segon pas és conèixer l’any d’ús residencial de l’entitat que es certifica, i així poder determinar el Decret i certificat d’habitabilitat d’aplicació.
Una consulta ràpida a la seu electrònica de cadastre ens pot proporcionar una data, que si be no acredita l’antiguitat, si ens proporciona una data que en la gran majoria dels casos és correcta. La consulta cadastral no serveix en plurifamiliars, la data és de la construcció i no de l'ús residencial de l'entitat en concret (poden haver afectacions com a canvis d’ús, remuntes, divisions, etc).
Recordeu que és recomanable que en el transcurs de la visita consulteu les escriptures de l’habitatge o els rebuts de l’IBI per determinar de forma clara i fefaent la referència cadastral. Es important disposar de la documentació admesa en dret que justifica que l’entitat a certificar és un habitatge
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya va publicar al febrer de 2013 la circular Nº 2, sobre l’acreditació de l’antiguitat dels habitatges. El document incorpora una llista del possibles documents acreditatius:
- Primera inscripció registral de la declaració d’obra nova
- Escriptura pública on consti l’ús d’habitatge
- Acceptació d’herències
- Certificat municipal acreditatiu de l’antiguitat com a us d’habitatge
- Llicència d’obres o plànols de llicència d’obres
- Plànols visats del projecte d’execució
- Certificat final d’obra visat
- Certificat del cadastre que justifiqui l’any des del que consta amb l’ús d’habitatge
- Fotografia aèria de l’institut Cartogràfic de l’any de construcció i fotografia aèria actual
- Full de cadastre OVC només per unifamiliars
- Informe acreditatiu de l'antiguitat d'ús dels habitatges ANTERIORS a 1984
- Altres documents expedits davant de fedatari públic
La Circular Nº 2 es va complementar posteriorment amb les Circulars 5 i 6. Primer amb la incorporació de l’Informe d’antiguitat d’ús d’habitatge anterior a l’11 d’agost de 1984, i la creació posterior de la Declaració responsable de l'antiguitat de l'habitatge per a la tramitació de la cèdula d'habitabilitat de segona ocupació.
A considerar que obres de redistribució interior de l’habitatge o altres incloses a l’annex 4 del Decret 141/2012, alteren la data d’antiguitat de l’habitatge
En tot cas, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, indica a la Circular Nº 6 que podrà comprovar la veracitat de les dades requerint els documents que acreditin el contingut de la declaració responsable.
Un cop determinada de forma correcta la data d’ús residencial de l’entitat, podrem aplicar correctament el Decret i annex que afecta a l’habitatge que inspeccionem segons la taula inferior.
A l'apartat de recursos documentals del web del COAATT, podeu consultar les fitxes i llibres que determinen els paràmetres d'habitabilitat de cada Decret.
Recordeu:
La superfície útil de l’habitatge indicada al certificat d’habitabilitat és:
Superfície útil interior: és la superfície compresa dins el perímetre definit per la cara interna dels tancaments de cada espai habitable. Del còmput de superfície útil, en quedarà exclosa la superfície ocupada pels tancaments interiors de l’habitatge, siguin fixes o mòbils, pels elements estructurals i per les canalitzacions o conductes amb secció horitzontal superior a 0,01 m², així com les superfícies de les zones amb una alçada lliure inferior a 1,90 m sota sostre horitzontal o a 1,50 m en els espais sota coberta amb pendent igual o superior als 45º. Quan l’habitatge es desenvolupi en més d’una planta, encara que hi hagi mitjans de circulació mecànica, aquests s’hauran de comunicar sempre per una escala interior i la superfície ocupada per l’escala interior es comptabilitzarà com a superfície útil.
Arram aquesta definició, NO podem computar com a útils les superfícies dels espais intermedis amb l’exterior (galeries, porxos, etc) o espais no habitables. Cal tenir en compte que la superfície cadastral serà sempre superior a la superfície útil indicada al certificat. La diferència sols oscil·lar entre un 15 % i un 20 %. És per això que en aquest casos és aconsellable incorporar a la sol·licitud un croquis acotat de l'habiatatge.
Errors mes comuns en la redacció del certificat d’habitabilitat:
- No acreditar adequadament l’antiguitat de l’habitatge. En aquest sentit insistir que l’acreditació de l’antiguitat d’un habitatge que no ha tingut un certificat de primera ocupació és la declaració responsable d’antiguitat, no la fitxa cadastral.
- Indicar un annex i Decret que no correspon a l’antiguitat de l’habitatge.
- No indicar la cèdula que es renova o fer-ho de manera incorrecta. Segona ocupació en lloc de primera o a l’inrevés.
- Indicar un número de cèdula que es renova incorrecte.
- Discrepàncies amb l’adreça de l’immoble o amb la referència cadastral. Insistir en una comprovació de la informació cadastral.