Actualitat

Vés enrere

Com evitar la suplantació d´identitat

Imatge descriptiva
L'Institut Nacional de Ciberseguretat, INCIBE, va gestionar 109.126 incidents de ciberseguretat durant el 2021. Un 28,60% d'aquests incidents eren frau, principalment relatiu a suplantació d'identitat, entre d'altres. D'acord amb xifres publicades el 2022 per EUROSTAT, l'Oficina Europea d'Estadística el 7% dels espanyols va ser víctima de robatori o abús de dades personals o informació privada durant l'any anterior.
 
És un fet que els atacs de suplantació d’identitat, especialment en aplicacions de missatgeria instantània amb un important nombre d’usuaris i correu electrònic, estan a l’ordre del dia. Per aquest motiu cal tenir en compte algunes recomanacions bàsiques per saber actuar amb precaució davant d'aquest tipus de situacions:
 
- Roman alerta amb tot el que rebis a través d'aplicacions de missatgeria instantània, especialment quan la persona que intenta connectar amb tu és desconeguda.
 
- Si aparentment aquesta persona és coneguda però el telèfon no és a la teva llista de contactes, en cas que suposadament tingui relació amb la teva companyia, sempre és preferible que preguntis pel xat de l'empresa i verifiquis que aquesta persona realment està contactant amb tu. Si aquesta persona té relació amb el teu entorn proper tracta de contactar-hi per una altra via per comprovar que és qui diu que és.
 
- Tracta d'identificar correus electrònics sospitosos, especialment quan desconeguis el remitent, però també si el coneixes però hi identifiques algun canvi. Fixa't bé en el nom d'usuari, en la foto, en la manera de comunicar-se amb tu, i fins i tot comprova que l'adreça de correu electrònic amb què t'escriu és correcta i habitual.
 
- No et refiïs de cap mena de contacte que et sol·liciti informació rellevant, privada o confidencial amb urgència.
 
- Davant el més mínim dubte mai facilitis informació confidencial mitjançant cap via. Tampoc no aportis les teves dades personals o compromeses com DNI, targeta de crèdit, adreça, etc.
 
- Presta atenció al missatge que rebis: comprova que la redacció és correcta, que no hi ha frases sense sentit o mal construïdes, paraules amb símbols estranys ni errors ortogràfics o gramaticals. Si els detectes, desconfia.
 
- Si reps correus electrònics o SMS sospitosos que continguin enllaços mai punxes sobre ells. Tampoc descarreguis imatges ni documents adjunts.
 
- Mantingues actualitzats els teus dispositius amb antivirus i antispam.
 
- Abans d’introduir informació important en una pàgina o aplicació assegura't que és segura.
 
- Si creus que has estat víctima d'un intent de pesca informa immediatament la persona suplantada i les autoritats competents. A més, si ho has estat en l'àmbit de la teva organització, posa't en contacte amb algun dels seus responsables com més aviat millor i avisa els teus companys més propers. Avisa les teves persones més properes si l'atac arribés per una altra via i pogués tenir conseqüències també per a elles.
 
Les tècniques de suplantació d’identitat són molt variades, així com els objectius. La intenció prioritària dels ciberatacants és obtenir dades i informació sensible, extorsionar una persona o entitat, així com aconseguir beneficis econòmics. Per això, davant d'aquest tipus d'atacs la millor cura comença per dues paraules: prevenció i conscienciació.
 
Font de l’article: 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.