Actualitat

Vés enrere

Com millora la salut de les persones quan un edifici és rehabilitat

imatge decorativa

Com ja és conegut i acceptat la rehabilitació d'edificis té múltiples avantatges per a l'edifici i els usuaris: revaloració dels habitatges, disminució dels costos de manteniment, millora del confort tèrmic, disminució dels costos energètics, millora estètica, etc.

Però un dels aspectes més positius i dels que es parla menys que té la rehabilitació d'un edifici sobre la vida de les persones que l'habiten, és la millora de la salut que provoca en les persones que habiten dins d'aquest edifici, una vegada s'ha rehabilitat.

Els aspectes concrets on la rehabilitació d'edificis més incideix en la millora activa de la salut de les persones són els següents:

Millora del confort tèrmic a l'interior de l'habitatge. En fer una rehabilitació energètica d'un edifici es produeix un gran descens en el consum energètic de l'edifici i en paral·lel es produeix una gran millora de la temperatura de radiació de les parets interiors. Com que té una temperatura de radiació de les parets interiors (gràcies a l'efecte que realitza l'aïllament) més alta a l'hivern i més baixa a l'estiu i com que el cos humà percep sobretot radiació, es produeix un gran augment del benestar tèrmic de les persones i això amb un menor consum energètic. A més, es disminueix el problema d'infeccions respiratòries a l'estiu i amb la baixa humitat a l'hivern.

Disminució de l’impacte de la contaminació acústica exterior a l’interior de l’habitatge. En millorar el nivell d'aïllaments, tant dels paraments opacs com de les fusteries i els buits, millora enormement l'aïllament al soroll aeri de l'edifici i, per tant, és molt menor la immissió acústica que es percep dins de les estades de l'edificació . Els beneficis són directes i molt perceptibles: millor qualitat de son, més intimitat, etc.

• Absència de condensacions. En millorar els aïllaments de l'habitatge, disminueix enormement la possibilitat de patir condensacions, tant a nivell superficial com a nivell intersticial. L'avantatge que això comporta és directe, una absència de condensacions disminueix molt la possibilitat de la presència de fongs, bacteris, etc. i amb això allunya possibles infeccions.

• Millora de qualitat d’aire interior I (absència de contaminants). En millorar tots els sistemes de ventilació, disminueixen la concentració de contaminants químics a l'interior de l'habitatge. Això és molt important perquè des de fa 9 anys l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC per les sigles en anglès) inclou la contaminació a l'aire com a agent carcinogen. Això suposa la necessitat d'estudiar com els contaminants que hi ha a l'aire ens afecten diàriament quan fem alguna cosa tan essencial com respirar, cosa que fem més de 20.000 vegades al dia i per això un ambient net dins de les llars i els edificis de treball és fonamental.

• Millora de qualitat d’aire interior II (menor concentració de CO2). Al CO2 dins dels edificis se'l coneix en alguns fòrums com “l'assassí silenciós”, ja que una alta concentració de CO2 a l'ambient interior dels edificis va a poc a poc afectant la salut de les persones.

L'any 2022 es va realitzar el major estudi quant a mostres analitzades de qualitat d'aire interior dels edificis a Espanya llançant dades si més no preocupants i això que ja venim de dos anys de pandèmia on moltes persones, empreses i institucions han interioritzat i posat en marxa mesures dirigides a millorar la qualitat d’aire interior en edificis.

En aquest estudi, realitzat pel Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya (CGATE) ha quedat palès que de mitjana la qualitat d'aire interior als habitatges espanyols és dolenta o molt dolenta, destacant que en horari nocturn als dormitoris la concentració de CO2 és més de dues vegades superior a la mitjana recomanada que és de 800 ppm.

Per poder disposar d'unes variables adequades de qualitat d'aire interior cal una bona qualitat constructiva combinada a més amb elements de ventilació controlada com a recuperadors de calor d'alta eficiència. Per això, és sempre necessari davant de qualsevol reforma o rehabilitació que es faci un estudi específic de com millorar la qualitat interior de l'aire, perquè en cas contrari es corre el risc de al millorar els aïllaments i l'hermeticitat empitjorar l'aire que respiraran les persones que habiten l’habitatge.

• Absència de gas radó. Aquest gas prové del subsòl i provoca càncer de pulmó. Amb la rehabilitació es pot disminuir notablement la presència a l'interior dels edificis.


Com a colofó a aquest article cal indicar que hi ha una Norma Tècnica de Prevenció del Ministeri de Treball (NTP 298), que aborda la simptomatologia i els problemes causats per l'”edifici malalt” i cita simptomatologia següent:

• Sensació de sequedat en membranes mucoses i pell.
• Irritacions d'ulls, nas i gola
• Ronquera.
• Respiració dificultosa.
• Eritemes (Erupcions cutànies).
• Picors.
• Hipersensibilitats inespecífiques.
• Nàusees, marejos i vertígens.
• Mal de cap.
• Fatiga mental.
• Elevada incidència d'infeccions respiratòries i refredats.
Per això, una adequada rehabilitació dels nostres edificis és la millor estratègia per lluitar contra la síndrome de l'“edifici malalt” i permetre que els edificis ens puguin ajudar a millorar la nostra salut de forma activa.


Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.