Actualitat

Vés enrere

Dades de síntesi: Evolució de la construcció al 2020

imatge decorativa

L’any 2020 s’ha tancat amb algunes dades positives al sector de la construcció però amb altres índexs no massa motivadors segons l’informe anual elaborat pel COAATT.

L’obra nova residencial ha patit més els efectes econòmics desencadenats per la pandèmia, que no pas el sector de la rehabilitació.

Les dades positives les trobem a l’obra nova perquè, tot i que el nombre d’obres iniciades el 2020 és quasi bé el mateix que l’any passat, passant-se de les 250 a les 263, el nombre d’habitatges que inclouen aquestes obres ha baixat un 48% al Camp de Tarragona i al Baix Penedès. Per definir-ho en dades, l’any 2019 es van construir 1.282 habitatges i el 2020 han estat 662.

La inversió en noves promocions passa dels 145 MEUR del 2019 als 88 MEUR, un 39% menys. Valors en qualsevol cas similars als de 2018, tot i la desacceleració inèdita derivada de la incertesa d’aquest 2020.

En canvi, la rehabilitació ha superat la crisi sanitària sense rebre els mateixos efectes negatius. El nombre d’obres iniciades gairebé iguala a les de 2019. Un total de 981 obres a la nostra àrea d’actuació que aglutina les comarques del Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Ribera d’Ebre, només un 5% menys. Tot i que la inversió en aquestes actuacions ha estat un 26% menys que al 2019, situant-se en els 76 MEUR.

Pel que fa a l’activitat professional, l’espai dedicat a l’obra: control de qualitat, redacció de projectes o seguretat, ha suportat molt millor la situació i iguala els valors de 2019. Baixa per contra, al voltant d’un 15%, l’activitat dels perits, taxadors o els tècnics dedicats a la gestió immobiliària.

En tot, l’ impacte de la crisi sanitària ha resultat important, però com hem vist afectant en major mesura a l’obra nova, més que a la rehabilitació. Els nostres tècnics han estat pendents i preparats per a les diferents fases de l’estat d’alarma, adaptant-se constantment a les diferents mesures a adoptar, ajudant en tot moment a que s’apliquessin les mesures de seguretat imprescindibles per garantir la seguretat de les persones i del personal de les obres. A més es van posar mecanismes d’atenció i suport als ciutadans i als propis tècnics del Col·legi, sense aturar en cap moment aquestes tasques.

L’important són les empentes detectades dels últims mesos, que corroboren l’informe Euroconstruct, i que corregeixen en positiu les tendències previstes sobre els efectes de la crisi sanitària.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.