Actualitat

Vés enrere

Dades primer trimestre 2021

Imatge decorativa

Entre gener i març de 2021, el nombre d’habitatges de nova planta d’ús residencial baixa al voltant d’un 8% i arriba als 224 habitatges nous iniciats.

Respecte el nombre d’habitatges acabats, el període es tanca amb un total de 114 habitatges nous acabats, un 28% menys respecte al mateix període de 2020.

L’habitatge residencial nou, segons els registres d’obres visades al Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), entre gener i març gairebé conserva valors, amb un mínim descens del 3%, en el nombre d’obres respecte el mateix període de l’any 2020.


 

 

La construcció en bloc ocupa més del 65% dels habitatges. Entre gener i juliol s’han iniciat 610 habitatges nous, 400 en bloc aïllat i 210 dins la tipologia de bloc entre mitgeres. 

Pel que fa a l’habitatge unifamiliar baixa un 31%, respecte el mateix període de 2020. L’habitatge en bloc puja més d’un 7%. El canvi és especialment important en el cas del bloc entre mitgeres on l’increment supera el 70%.

 

Per comarques, on més creix l’obra nova residencial és al Baix Penedès on gairebé puja un 35%. El Tarragonès conserva valors i el Baix Camp baixa per sota del 6%.

 

LA REHABILITACIÓ A L' ALÇA

El sector de la rehabilitació, entre gener i març de 2021, canvia la tendència i puja més d’un 27% respecte el mateix període de l’any anterior. S’han encetat al voltant de 261 obres de rehabilitació.

 

Per comarques, el nombre d’obres de rehabilitació puja a les comarques d’interior com l’Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i la Ribera d'Ebre.

Tarragonès i Baix Camp també pugen, però menys. La important pujada es concentra especialment en zones on no és habitual l’increment que vèiem al primer trimestre de 2021.

 

ACTIVITAT PROFESSIONAL

Globalment, l’activitat creix al voltant d’un 15% respecte el primer trimestre de 2020, i iguala els resultats de 2019, tots esperant una normalització que sembla no arribarà fins a finals d’any, i un ajuts en rehabilitació i promoció d’habitatge que semblen encallats i no acaben d’arribar mai.

Els projectes de rehabilitació pugen més d’un 70 %. És el sector que més creix, molt per sobre de les direccions amb arquitecte, que entre gener i març pugen al voltant d’un 10 %.

Un dels efectes més evidents al sector de la construcció, i que ha desencadenat el llarg confinament i les restriccions del contacte social, és el creixement espectacular del nombre de piscines d’ús privat que es construiran. Els projectes de noves piscines creixen mes d’un 135 % respecte 2020 o 2019. 

La piscina tipus és una petita instal·lació, entre 25 o 30 m2, i un cost entre el 10.000 i 15.000 euros, ubicada al jardí d’un habitatge unifamiliar, majoritàriament a un municipi de costa. Mont-roig del Camp és el municipi on més creixen. També Tarragona i Calafell. 

Un altra aspecte important que es desprèn de les dades sobre el primer trimestre, i que mostra les expectatives del sector turístic, en un estiu amb aparences de recuperació, és el creixement de sol·licituds de certificats d’habitabilitat per a la petició de cèdules. 

La cèdula és imprescindible per donar d’alta els serveis, llogar o vendre un habitatge, i les sol·licituds havien pujat habitualment entre març i maig, impulsades pel lloguer turístic i les segones residencies. L’increment del 17 % aquest primer trimestre, confirma les expectatives del sector turístic en una recuperació, si més no, del lloguer turístic cara a 2021.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.