Actualitat

Vés enrere

Dones col·legiades, una realitat cada cop més present

El president del COAATT, Adolf Quetcuti, amb les dues col·legiades i la Júlia Oriol, membre de la Junta

El de la construcció és un sector que sempre s’ha associat als homes. Parlar d’una obra significava visualitzar a un grup d’obrers, tots homes, a les ordres del seu cap que, per suposat, també era un home. Però la realitat és que les dones han anat agafant el seu pes rellevant amb els transcurs dels anys, i no parlem de temps només recents, introduint-se en aquest món que sembla tan reservat i en un àmbit tan particular.

Enguany es compleixen 85 anys d’ençà que l’Elvira de Azúa Gruart es va convertir en la primera col·legiada aparelladora a Espanya. Va acabar la carrera el 1933 i va entrar al Col·legi d’Aparelladors de Barcelona. Neta de constructor i vinculada a una família molt relacionada amb l’arquitectura, va marcar un precedent i ara, vuit dècades més tard, les coses han anat canviant fins arribar al punt actual: un 40% dels alumnes que es matriculen al grau d’arquitectura tècnica a les universitats catalanes són dones. A Tarragona, elles representen el 35% de les persones entre els 20 i 30 anys col·legiades al COAATT.

Aquí, al Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, la primera dona en col·legiar-se, l’1 d’abril de 1967, va ser Maria Antònia Alsina Oliva. Actualment, la col·legiada més veterana al COAATT és la Carme Guàrdia que es va donar d’alta el 10 de novembre de 1983 i encara està en actiu. La més jove, col·legiada fa poc més d’un any, és l’Amparo Blanco. Entre elles dues hi ha tres dècades de diferència i molts canvis en l’aprenentatge i les formes de funcionament.

Les noves tecnologies posen a l’abast molta informació i permeten agilitzar bastant en certs aspectes, però una casa serà sempre una casa i la seva essència com a element residencial no varia.

A la revista TAG hem reunit en una mateixa taula a aquestes dues protagonistes, la Carme i l’Amparo, per saber perquè van decidir ser arquitecte tècnic i què han après fins el moment. Vivències i experiències ben diverses s’uneixen per refermar el paper de la dona en la construcció.

Llegeix l’entrevista sencera [AQUÍ]


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.