Actualitat

Vés enrere

Eficiència energètica dels habitatges

Imatge de plaques solars
Aproximadament un 80% del parc d’edificis és susceptible de rehabilitar-se amb criteris d’eficiència energètica com: incorporar aïllament tèrmic, renovar les instal·lacions de climatització o substituir les finestres i balconeres.
 
Els edificis construïts abans de la dècada dels 90 es caracteritzen per la seva poca o nul·la eficiència, la qual cosa provoca unes pèssimes condicions de confort i el malbaratament de la calefacció. És per això que una de les accions més rentables que podem realitzar al nostre edifici és incorporar un aïllament tèrmic i substituir les finestres i balconeres.
 
Millorar les característiques tèrmiques d’un edifici, suposa una reducció, en molts casos de fins a un 50% de la despesa en calefacció.
 
Aïllament tèrmic
 
Actualment el mercat ofereix multitud de productes i sistemes per incorporar un aïllament tèrmic a un edifici existent. Podem aïllar per l’exterior de l’edifici, per l’interior de l’habitatge i, si existeix, per injecció d’escuma dins la cambra d’aire de la façana. Els materials es troben en forma de plaques, mantes o escumes.
 
Per tal de reduir les despeses, en fer aquest tipus d’intervencions, és recomanable aprofitar que s’han de fer obres de rehabilitació a la façana o a la coberta. Retallant així el cost total, en gran part provocat per la instal·lació d’una bastida i el cost de la mà d’obra.
 
Renovar la instal·lació de climatització
 
Fer un bon ús de les instal·lacions de climatització és especialment important. La viabilitat d'una proposta no depèn només de les pròpies característiques de la proposta, sinó també, i més significatiu, de l’ús que es faci dels sistemes de calefacció i/o refrigeració.
 
  • Si la instal·lació te més de 10 anys d’antiguitat és recomanable renovar-la. Habitualment hi trobaren dos sistemes d’instal·lació: individual i col·lectiu.
  • La instal·lació d’un sistema col·lectiu redueix el cost de manteniment i els costos d’instal·lació, si es compara amb la substitució de tots els elements de l’edifici per separat.
  • En el cas d’un sistema individual es recomana escollir calderes estanques o de modulació automàtica amb quatre estrelles. Pel que fa a rendiment i estalvi els resultats són similars.
Perquè s’obtinguin els beneficis energètics i de confort adequats, és imprescindible la participació activa i responsable dels usuaris.
 
Controlar l’entrada de la radiació solar directa
 
Les persianes, gelosies, lamel·les o tendals, ens permeten regular la temperatura a l’interior de l’habitatge, interposant-les o no segons les necessitats. Són imprescindibles especialment a l’estiu, ja que eviten el sobreescalfament.
 
Facilitar la ventilació natural ajuda a millorar el confort tèrmic interior a l’estiu. Afavorir la ventilació creuada a través d’obertures situades en façanes oposades o en façanes i patis interiors, redueix la temperatura i la humitat, i incrementa la sensació de frescor dels usuaris. 
 
Cal assegurar una renovació d’aire mínima, per mantenir la qualitat de l’aire dels espais interiors, i evitar les condensacions superficials per una humitat excessiva a l’ambient interior. 
 
Interposar al pas de l’aire plantes o elements similars també redueix la humitat ambiental i millora la sensació de confort.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.