Actualitat

Vés enrere

El 2030 tots els habitatges han de tenir qualificació energètica mínima E

imatge decorativa

A la Unió Europea els edificis representen el 40% del consum d'energia final, i del 36% de les emissions. A Espanya aproximadament el 55% del parc edificat és anterior a l'any 1980 i prop del 21% tenen més de 50 anys. A més, gairebé el 58% dels nostres edificis es va construir amb anterioritat a la primera normativa que va introduir al nostre país uns criteris mínims d'eficiència energètica (NBE-CT-79). Per això, la reducció del consum d'energia i l'ús d'energia procedent de fonts renovables al sector de l'edificació són importants per a reduir la dependència energètica de la Unió Europea i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

 

En què consisteix la reforma de la Directiva d'Eficiència Energètica de l'Edificació?

El mes passat es va aprovar la proposta del text de la reforma de la Directiva d' Eficiència Energètica de l' Edificació que contempla l' objectiu d' una qualificació energètica mínima E per als habitatges el 2030. Per tant, els edificis tindran fins al 2030 per passar de tenir un segell mediambiental F o G (els dos més baixos) a l'E. I tres anys després, el 2033, aquesta lletra haurà de ser la D.

Aquesta obligatorietat suposa rehabilitar gran part del parc d'habitatges dels països membres, entre els quals hi ha Espanya, concretament el 80% del parc d'habitatges es troba entre les tres lletres més baixes , cosa que suposa un autèntic repte.

La finalitat és tenir zero emissions el 2050 aconseguint la descarbonització de l'edificació europea. Però a banda d'aquest èxit, les accions que es desenvolupin al camp de la rehabilitació energètica suposaran augment de l'ocupació, suport a la recuperació econòmica, però a més reduir la factura energètica de les llars. Així mateix, totes les inversions en la renovació energètica d'edificis poden estalviar energia, reduir despeses corrents, millorar la productivitat i el confort, i incrementar la utilitat i el valor dels edificis.
 

Novetats de la proposta del text de la reforma de la Directiva d'Eficiència Energètica de l'Edificació

Edifici zero emissions. Es tracta d' Edificis que consumeixen pràcticament el mateix que el que generen convertint-se així en autosuficients, cobrint el consum energètic escàs que necessiti amb fonts energètiques renovables, autogenerades o comprades. La finalitat d'aquesta normativa és que el 2050 tots els edificis de la comunitat europea tinguin aquesta categoria.

• Potencial d'escalfament global de l'edifici (PCG). És un indicador que mesura les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) associades a l'edifici en diferents fases al llarg del seu cicle de vida, com ara la fase de disseny, construcció, manteniment i reformes futures, fins a la seva demolició. Per tant, mesura l'aportació de l'edifici a les emissions que contribueixen a escalfar globalment la Terra i els efectes connexos sobre el canvi climàtic.

• Passaport de Renovació Energètica. Creat com un instrument per impulsar la renovació energètica a llarg termini a la Unió Europea. Seria un full de ruta de renovacions planificades a llarg termini, amb criteris de qualitat després d'una auditoria energètica, mitjançant el qual l'edifici pugui anar escalant classes energètiques fins a arribar a un nivell de consum energètic gairebé nul. Es basa, per tant, en la seva estructura, ja que l'instrument es compondria d'un registre continu i perdurable de dades energètiques de cada edifici. Aquest passaport seria utilitzat per les propietats d'edificis que no fessin d'una sola vegada la rehabilitació energètica del seu immoble.

• Plans Nacionals de Renovació. Un full de ruta de les mesures de cada Estat membre per assolir els objectius nacionals. Han d'incloure el compromís del percentatge de renovació anual per assolir l'objectiu del 2050.
 

Quins terminis de compliment hi ha a la reforma de la Directiva d'Eficiència Energètica de l'Edificació?

  • Obligacions per a obra nova:

- 1 de gener de 2026, tots els edificis d'obra nova públics o ocupats per les administracions públiques han de ser zero emissions.
- 1 de gener del 2028, tots els edificis d' obra nova residencials i no residencials , és a dir, els edificis que no siguin públics, han de ser zero emissions.

  • Obligacions per als edificis existents:

- Edificis públics. A partir de l'1 de gener del 2027, han de tenir una classificació mínima de lletra E. Per al 2030, la seva classificació mínima haurà de ser D.
- Edificis privats no residencials. Els terminis i les exigències són iguals que els assenyalats per als públics ja existents.
- Privats residencials. A partir de l'1 de gener del 2030, han de tenir una classificació mínima de lletra E. Per al 2033, la seva classificació mínima haurà de ser D.
 

Però, què són les lletres que apareixen al certificat d'eficiència energètica?

És la qualificació energètica d'un habitatge o un immoble i indiquen com és d'eficient l'habitatge dins d'una escala que va des de l'A, la més eficient, a la G, la menys eficient. En l'elaboració d'aquest document, el tècnic té en compte els sistemes de ventilació, il·luminació, calefacció i refrigeració o aigua calenta. I amb aquestes dades qualifica la sostenibilitat de la casa.

La posada en marxa d'aquesta normativa suposarà donar un paper encara més rellevant al certificat d'eficiència energètica. Avui dia és necessari per poder vendre o llogar un habitatge, però amb aquesta iniciativa esdevindrà el mesurador de la transformació del parc d'habitatges europeu.


Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”
 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.