Actualitat

Vés enrere

El COAATT considera imprescindible exigir la ITE

Imatge decorativa

Després dels recents incidents que han tingut lloc a diversos edificis aquests darrers dies, amb l’esfondrament d’alguns d’ells o de manera parcial en altres, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) recorda de nou la necessitat urgent d’implantar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) per derivar en mals majors. 

Des del COAATT es recorda que cal fer complir allò que diu la llei, amb el Decret per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis perquè en aquest moment no es fa cap tasca de inspecció ni de control ni cap requeriment per fer passar la ITE que permet determinar l’estat de cada edifici i marcar quines actuacions realitzar per garantir la seva seguretat. A més, el Col·legi d’Aparelladors insisteix en la responsabilitat que tenen els ajuntaments de fer revisions del parc immobiliari de les seves ciutats, especialment a les parts més antigues, i que ara no existeixen perquè no hi ha cap control com cal, ni plans estratègics actius. 

El COAATT també argumenta que fent el control el parc immobiliari en aquestes zones més envellides, es garantiria la seguretat per a les persones, l’estabilitat dels propis immobles i de pas es podria reactivar l’economia ja que molts dels edificis ara tancats i en mal estat es podrien recuperar i començar a aplicar, per exemple, el concepte de la regeneració urbana. 

Els despreniments a les façanes, enfonsaments de la coberta o lesions molt greus a l’estructura d’un edifici, que són les deficiències més habituals, són situacions de risc per als ocupants dels habitatges i els vianants. Aquesta manca de “cultura del manteniment” és la causa de la majoria de les lesions que apareixen als edificis. Les comunitats de propietaris han de ser conscients que invertir en manteniment i conservació reduirà considerablement les despeses que els genera no fer-ho. 

La Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) la va implantar l’administració l’any 2010 però la manca d’informació, d’ajuts i d’implicació de la mateixa administració, ha fet que gairebé deu anys després, l’aplicació de la inspecció sigui plenament anecdòtica.

Cal recordar que el COATT ja va generar al seu moment una plataforma online per garantir que es puguin fer obres i intervencions als edificis i cases amb la seguretat que els qui les fan són tècnics col·legiats i professionals. Es tracta del portal www.obresambgarantia.com que rep cada cop més visites i soluciona més casos d’obres i altres operacions d’àmbit de la construcció.

 

LA NOTA DE PREMSA PUBLICADA ALS MITJANS:

- TAC 12 TV (27/04/2020)

- InfoCamp de Tarragona (26/04/2020)

- Ràdio Ciutat de Tarragona (26/04/2020)


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.