Actualitat

Vés enrere

El COAATT, nou partner Càtedra UNESCO Habitatge URV

imatge del COAATT com a nou partner

Divendres, dia 29 de novembre, el COAATT va participar com a nou partner, a la 6a Comissió de Seguiment de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, a on es van revisar les fites aconseguides durant l'any 2019 i els projectes per al 2020.

La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili va ser creada pel Consell de Govern de la Universitat l’11 de juliol de 2013. És el resultat de la recerca i els projectes que sobre habitatge es venien fent des de l’àmbit jurídic des de l’any 1996 i que venen auspiciats pel Grup de Recerca d’Accés a l’Habitatge.

La crisis econòmica iniciada el 2007 va posar en manifest la importància que l’habitatge té tant per a l’economia com per a les persones. L’habitatge és, de fet, l’únic bé que a la vegada és un actiu financer i un dret humà. Per això la Càtedra organitza la recerca en quatre pilars: l’habitatge com a dret humà, l’accés a l’habitatge, la gestió i l’organització de l’habitatge i l’habitatge com a actiu financer.

La Càtedra UNESCO d’Habitatge URV té com a objectiu desenvolupar tasques de recerca, docència i transferència de coneixements especialitzats en matèria d’habitatge, des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional.

L’ impacte social de la línia de recerca en habitatge persegueix facilitar l’accés a l’habitatge de les famílies i evitar-ne la seva pèrdua. Quant a la recerca, les línies d’investigació de la Càtedra, a través del Grup de Recerca d’habitatge (HRG), abarquen totes les qüestions relacionades amb l’habitatge des d’un punt de vista interdisciplinari i internacional. Les línies de recerca de la Càtedra estan finançades amb projectes de recerca de nivell tant nacional com internacional. Quant a la docència, la Càtedra garanteix una docència especialitzada, basada en la investigació, i destinada tant als professionals del mercat immobiliari i de l’habitatge, com als treballadors de les Administracions públiques i responsables polítics com als ciutadans en general. Quant a la transferència, vol apropar els resultats de la seva recerca a la societat i que aquesta ho percebi i ho senti com un retorn per a millorar l’accés a l’habitatge de les famílies.

El 2016, la UNESCO va reconèixer la Càtedra d’Habitatge URV com la seu de la primera Càtedra UNESCO de l’habitatge en el món. Reuneix investigadors que s’han ocupat de l’habitatge durant els últims 20 anys. Entre juliol de 2013 i de novembre de 2016, els membres de la Càtedra han publicat 72 treballs de recerca en 9 països i s’han dut a terme 173 conferències en 25 més. Ha estat convidada a redactar cinc lleis tant a nivell d’Espanya com de Catalunya en matèria d’habitatge assequible, de tinences de l’habitatge i de protecció dels consumidors  hipotecaris. Ha participat en 4 projectes finançats per la UE (Parlament Europeu i Comissió Europea) amb tasques de coordinació. Ha organitzat 11 workshops per als professionals de l’habitatge i responsables polítics en 2015 i 2016. La Càtedra UNESCO d’Habitatge compta amb el suport explícit de 10 partners públics i privats. Organitza dos cursos de postgrau, en mediació i per a la formació dels agents immobiliaris. La seva tasca ha merescut el premi ICREA Acadèmia 2016-2020.