Actualitat

Vés enrere

El llibre de l´edifici existent

Imatge decorativa

El llibre de l’edifici existent, incorporat ja al 2015 amb el Decret sobre la inspecció tècnica de l’edifici, cobra ara una gran importància amb la posada en funcionament dels ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis d’habitatges, els fons Next Generation. Per poder accedir als ajuts econòmics és imprescindible que l’edifici disposi de la inspecció tècnica i del llibre de l’edifici existent.

EL llibre de l'edifici existent inclou tot un conjunt de documents on es recull la informació que permet conèixer les característiques físiques i tècniques de l'edifici i també el seu règim jurídic. 

La seva finalitat és que els propietaris i usuaris, i possibles compradors, coneguin l'edifici on viuen i tinguin la documentació i informació suficient i necessària per dur a terme un ús i manteniment adequats.

A la vegada informarà també a la comunitat del marge de millora possible sobre les prestacions existents al seu edifici: millora de l'accessibilitat, el confort, la seguretat d'utilització i l'eficiència energètica.

Les comunitats poden ara finançar la redacció del llibre de l’edifici existent que s’inclou en un programa específic per tal d’impulsar el seu ús. És una mesura que pot pal·liar la poca o nul·la aplicació del decret i la manca d’informació de les comunitats de propietaris.

També des de 2021, amb la modificació del Reial Decret sobre el certificat d’eficiència d’energètica, s’especifica que els edificis que hagin de fer obligatòriament la inspecció tècnica, han de fer el certificat d’eficiència energètica de l’edifici.

Paral·lelament i en la línia d’impulsar la millora de l’eficiència energètica dels edificis d’habitatges, també des de 2021, les reformes que afectin a més del 25% de l’envolupant tèrmica, o les ampliacions superiors al 10% de la superfície o volum, han d’incloure al projecte el certificat d’eficiència de projecte i el d’obra acabada, un cop acabades les obres.

La posada en funcionament del programa 5 dirigit a la elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació, és una oportunitat per les comunitats d’obtenir gairebé el 100% del finançament per la redacció del mateix. Els propietaris podran interpretar quina és la foto fixa de l’edifici i el marge de millora que té.

L'encàrrec de confeccionar el Llibre de l'Edifici existent és responsabilitat del destinatari últim dels ajuts del Programa d'ajuda a l'elaboració del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació, propietaris o usufructuaris d'habitatges unifamiliars i comunitats de propietaris, o si escau, l'agent o gestor de la rehabilitació , els arquitectes tècnics podem exercir de gestors,  que actuï per compte d'aquells mitjançant l'acord a què fa referència l'article 8.3 del Reial Decret 853/2021.

 

Més informació: OTR Tarragona · Tel. 977.250.871 · subvencions@apatgn.org · https://obrascongarantia.com 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.