Actualitat

Vés enrere

EL PÈRIT JUDICIAL

EL PÈRIT I L’INFORME PERICIAL

 

El pèrit judicial i l’informe amb el que es concreta la seva feina presenten unes característiques formals i legals particulars que és imprescindible conèixer per poder exercir adequadament.

La funció i les responsabilitats del pèrit es regula mitjançant diferents articles d’un ampli ventall normatiu que és imprescindible conèixer: la Constitució, la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’enjudiciament civil, la llei Orgànica 16/2003 del Poder Judicial o la Llei Orgànica 10/1995, del Codi Penal.

Què és el pèrit judicial? I l’informe pericial? Quina és la seva funció? Com es nomena? Com es regulen els honoraris? Quina és la seva responsabilitat: sancions penals, recusacions? 

Què és el pèrit judicial? El pèrit judicial actua com auxiliar de la justícia per col•laborar –això és molt important- amb el Jutge en aspectes tècnics.

És una qualitat funcional imprescindible doncs per al pèrit poder transmetre al tribunal els seus coneixements en un llenguatge intel•ligible per als juristes.

El pèrit declararà al judici o la vista i ha de conèixer les responsabilitats legals que això implica i que es recullen a la LEC.

Per què es demana l’informe pericial? L’informe pericial es sol•licita quan es requereixen coneixements tècnics per valorar fets o circumstàncies rellevants en un assumpte o adquirir certesa sobre ells.

Quins elements imprescindibles el composen? L’informe pericial ha de certificar l’existència de deficiències, dictaminar les causes que les motiven, descriure les possibles solucions i valorar el cost de les reparacions.

L’informe hauria d’especificar també aspectes com les condicions en les quals s’ha elaborat, els mitjans utilitzats i l’origen o les fonts del material i la informació que s’incorpora. S’ha de fer incís especial a les conclusions de l’informe.

Les responsabilitats. El pèrit declara que és conscient de les sancions penals en les que pot incórrer si incompleix el seu deure de pèrit.

Secret professional (Art.199 CP)
Falsedat (Art.390 i 404 CP),
Alteració de documents (Art.442 CP)
Ocultació de dades (Art.413 CP)
Divulgació de dades reservades (Art.415 CP)
Exigir drets, tarifes per aranzels o minutes que no siguin ajustats o en quantia major a la legalment assenyalada (Art.437 CP)
Aprofitar-se del càrrec (Art.439 CP
Prevaricació, injustícia manifesta, l'error o negligència professional.

En conclusió, el pèrit necessita conèixer aquests i altres aspectes formals paral•lelament a la seva formació com a tècnic, i disposar d’uns coneixements legals i formals específics en l’àmbit judicial

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.