Actualitat

Vés enrere

El recurs preventiu

Imatge decorativa

En determinats casos, la normativa estableix la presència obligatòria d’un recurs preventiu a fi de supervisar que les tasques es realitzen de la forma i en les condicions de seguretat previstes. En aquestes situacions, l’empresa contractista designarà un recurs preventiu. Si l'activitat que requereix la presència d'un recurs preventiu és desenvolupada per un subcontractista, la seva designació no correspondrà a aquest subcontractista, sinó al contractista del qual, en última instància, depengui aquest subcontractista. En conclusió, no podrà ésser designat com a recurs preventiu personal pertanyent a una empresa subcontractista o un treballador autònom.

El recurs preventiu haurà d'haver rebut una formació de nivell bàsic de prevenció de riscos laborals, la durada de la qual serà de 60 hores quan sigui aplicable el Conveni General del Sector de la Construcció. El recurs preventiu també haurà de comptar amb el coneixement i l'experiència suficient en relació amb els procediments de treball que haurà de supervisar.

La presència d’un recurs preventiu serà obligatòria en els casos determinats per la LPRL, el RSP i el Reial Decret 1627/1997.

El contractista -en el pla de seguretat i salut en el treball de l'obra- analitzarà les possibles situacions que es puguin presentar i prendrà les decisions necessàries per garantir un control adequat dels riscos generats per la concurrència d'activitats empresarials.

Les tres situacions en què la presència del recurs preventiu és obligatòria:

  1. Quan els riscos es puguin veure agreujats o modificats en el desenvolupament del procés o l'activitat, per la concurrència d'operacions diverses que es desenvolupen successivament o simultàniament i que calgui el control de la correcta aplicació dels mètodes de treball.
  2. Quan es realitzin activitats o processos que reglamentàriament siguin considerats com a perillosos o amb riscos especials. L'annex II del Reial decret 1627/1997 s'inclouen altres treballs (alguns dels quals coincideixen amb els de l'article 22 bis del RSP) que impliquen riscos especials per a la seguretat i la salut dels treballadors i que requereixen el nomenament d'un recurs preventiu.
  3. Quan la necessitat de la presència esmentada sigui requerida per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, si les circumstàncies del cas així ho exigissin a causa de les condicions de treball detectades.

Pel que fa a les seves funcions, la principal obligació de la persona designada com a recurs preventiu serà vigilar el compliment de les activitats preventives en relació amb els riscos derivats de la situació que hagi determinat la seva presència, a fi d'aconseguir un adequat control dels riscos esmentats. En concret, en el cas de les obres de construcció, la presència del recurs preventiu tindrà com a objecte vigilar el compliment de les mesures incloses al pla de seguretat i salut en el treball de l'obra i comprovar-ne l'eficàcia (disposició addicional 14a , LPRL).

La seva vigilància s'ajustarà a les mesures incloses en el pla de seguretat i salut esmentats relatives als treballs que han fet necessària la seva presència. En aquelles obres que no tinguin pla de seguretat i salut a la feina, la funció del recurs preventiu serà la de vigilar que les activitats que han fet necessària la seva presència es realitzin de la forma i en les condicions previstes en el seu procediment de treball.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.