Actualitat
Els edificis inspeccionats a la província arriben al 25%
Les últimes dades sobre Inspeccions Tècniques d'Edificis (ITE) realitzades a la província, confirmen els pèssims resultats vists fins ara. Sols el 25% dels edificis que, al desembre de 2018, havien d’haver passat la inspecció, l’han fet.
La província de Tarragona és també a nivell català on menys edificis es revisen, arribant just al 25% del total, molt per sota de Barcelona, Lleida o Girona.
A la província 15.369 edificis haurien d’haver passat la inspecció, a desembre de 2018, però sols 3.864 l’han fet fins ara.
Al COAATT s’han visat o registrat 1.257 inspeccions tècniques, des de l’entrada en vigor del Decret de 2010. Aproximadament un 68% del total han estat realitzats per arquitectes tècnics col·legiats al COAATT.
L' any 2018, a la província, es van fer un total de 2.105 inspeccions, més del doble de les realitzades al 2017, una tendència a l’alça que al 2019 s’espera sigui encara més marcada però que, amb les dades a la mà, és encara molt pobra.
Ja fa gairebé 10 anys de la publicació del Decret i la ITE no sembla encara mínimament implantada entre comunitats i propietaris, tot i que el Decret preveu sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros per incomplir l’obligatorietat de passar aquesta revisió, en cas que es produeixi algun incident que afecti a béns o persones.
Al 2018 el nombre de ITE’s registrades i assegurades al COAATT tan sols va arribar a les 405, aproximadament un 45% de les 1.010 inspeccions realitzades pels arquitectes tècnics col·legiats al COAATT.
A nivell municipal les dades són molt similars a la mitjana, especialment als municipis petits. No és el cas de la ciutat de Tarragona on el nombre d’edificis inspeccionats frega el 50% o el municipi de Reus amb un 30%, unes dades molt similars a la ciutat de Barcelona.
Per comarques, al 2018, Tarragonès i Baix Camp ocupen més del 60% de les inspeccions realitzades. Per darrera es troben la Conca de Barberà i el Baix Penedès, totes dues comarques amb aproximadament un 12%, i finalment el Priorat amb un 2% del total.
Pel que fa a l’estat del parc inspeccionat, sols un 24% del edificis s’han qualificat sense deficiències. Amb deficiències lleus hi ha un 48%, amb deficiències importants un 18%, un 10% amb deficiències greus, i amb deficiències molt greus un 1%
Ens troben doncs amb un parc d’edificis amb un manteniment deficient i patologies generalitzades però que, majoritàriament, no impliquen un risc per a les persones.
La majoria dels problemes els trobem a les façanes, cobertes i a les instal·lacions de sanejament. Per exemple és molt freqüent trobar, especialment als edificis més antics, dipòsits, tubs o cobertes de fibrociment.
Els problemes a l’estructura es troben especialment als sostres dels edificis, molt sovint induïdes per problemes de filtracions d’aigua i manca de manteniment.