Actualitat

Vés enrere

Els edificis inspeccionats a la província arriben al 25%

Imatge decorativa

Les últimes dades sobre Inspeccions Tècniques d'Edificis (ITE) realitzades a la província, confirmen els pèssims resultats vists fins ara. Sols el 25% dels edificis que, al desembre de 2018, havien d’haver passat la inspecció, l’han fet.

La província de Tarragona és també a nivell català on menys edificis es revisen, arribant just al 25% del total, molt per sota de Barcelona, Lleida o Girona.

A la província 15.369 edificis haurien d’haver passat la inspecció, a desembre de 2018, però sols 3.864 l’han fet fins ara.

Al COAATT s’han visat o registrat 1.257 inspeccions tècniques, des de l’entrada en vigor del Decret de 2010. Aproximadament un 68% del total han estat realitzats per arquitectes tècnics col·legiats al COAATT. 

L' any 2018, a la província, es van fer un total de 2.105 inspeccions, més del doble de les realitzades al 2017, una tendència a l’alça que al 2019 s’espera sigui encara més marcada però que, amb les dades a la mà, és encara molt pobra.

Ja fa gairebé 10 anys de la publicació del Decret i la ITE no sembla encara mínimament implantada entre comunitats i propietaris, tot i que el Decret preveu sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros per incomplir l’obligatorietat de passar aquesta revisió, en cas que es produeixi algun incident que afecti a béns o persones. 

Al 2018 el nombre de ITE’s registrades i assegurades al COAATT tan sols va arribar a les 405, aproximadament un 45% de les 1.010 inspeccions realitzades pels arquitectes tècnics col·legiats al COAATT. 

A nivell municipal les dades són molt similars a la mitjana, especialment als municipis petits. No és el cas de la ciutat de Tarragona on el nombre d’edificis inspeccionats frega el 50% o el municipi de Reus amb un 30%, unes dades molt similars a la ciutat de Barcelona.

Per comarques, al 2018, Tarragonès i Baix Camp ocupen més del 60% de les inspeccions realitzades. Per darrera es troben la Conca de Barberà i el Baix Penedès, totes dues comarques amb aproximadament un 12%, i finalment el Priorat amb un 2% del total.

Pel que fa a l’estat del parc inspeccionat, sols un 24% del edificis s’han qualificat sense deficiències. Amb deficiències lleus hi ha un 48%, amb deficiències importants un 18%, un 10% amb deficiències greus, i amb deficiències molt greus un 1%

Ens troben doncs amb un parc d’edificis amb un manteniment deficient i patologies generalitzades però que, majoritàriament, no impliquen un risc per a les persones. 

La majoria dels problemes els trobem a les façanes, cobertes i a les instal·lacions de sanejament. Per exemple és molt freqüent trobar, especialment als edificis més antics, dipòsits, tubs o cobertes de fibrociment.

Els problemes a l’estructura es troben especialment als sostres dels edificis, molt sovint induïdes per problemes de filtracions d’aigua i manca de manteniment.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.