Actualitat

Vés enrere

ENTORN PROFESSIONAL

 

ENTORN PROFESSIONAL I ÀMBITS D’ACTUACIÓ DE L’ARQUITECTE TÈCNIC. SECTORS EMERGENTS. LES XARXES I LA RECERCA DE FEINA. TREBALLAR A L’ESTRANGER

La desaparició del mercat d’obra nova, especialment el relacionat amb l’habitatge residencial, ha produït una profunda reordenació en l’àmbit professional dels arquitectes tècnics.

Entre 2004 i mitjans 2007, sis de cada deu professionals aproximadament, es dedicaven de manera exclusiva al control tècnic en el sector de l’obra nova: direcció d’obres, control de qualitat i gestió de la seguretat i salut, conformaven gairebé de manera exclusiva l’espai professional habitual. Avui en canvi son 1 de cada 10.

En el context econòmic actual, els diferents informes d’oportunitat coincideixen en afirmar que és necessària una reorientació professional vers els nous espais de treball emergents i garantir la millor comunicació possible amb clients potencials i empreses. Diversificació mitjançant l’associació de tècnics i l’especialització en àrees concretes des d’un punt de vista personal, són imprescindibles.

SECTORS EMERGENTS: Fonamentat en els registres d’activitat professional, l’evolució del marc legal, la inversió pública i les necessitats tècniques de les empreses, rehabilitació, sostenibilitat, eficiència energètica i gestió econòmica, son els subsectors que els diferents informes econòmics consideren emergents al sector de la construcció.

La rehabilitació d’edificis -tant funcional com energètica- i la supressió de barreres arquitectòniques son actualment i a curt termini les activitats professionals amb millors expectatives de creixement. Es tracta de professionals amb un alt grau d’especialització tècnica en el camp de les patologies, les estructures i els materials. EEs demana cada vegada més una gestió administrativa, econòmica i tècnica de les obres.

Paral·lelament a la rehabilitació, el manteniment i conservació d’edificis d’ús residencial és un subsector en creixement, impulsat per un marc legal que exigeix cada vegada més la figura del tècnic de manteniment, un professional que en el cas d’edificis destinats a altres usos és molt habitual però gairebé inexistent en el cas d’usos residencials. Es tracta d’un professional que gestiona tots els aspectes relacionats amb la conservació i rehabilitació d’edificis.

La sostenibilitat i millora de l’eficiència energètica en edificis existents i en l’àmbit de l’habitatge residencial és un espai amb fortes expectatives de creixement i que les Administracions, mitjançant subvencions, potencien cada vegada més.

Com es pot veure i en aquest cas particularment, la col·laboració entre diferents tècnics sembla imprescindible.

La gestió econòmica, administrativa i tècnica global, o el servei postvenda i de manteniment d’estocs, és un subsector en creixement degut a les circumstàncies actuals, un gran parc d’habitatge en mans de bancs i caixes, que requereixen de tècnics que els puguin gestionar adequadament.

ÉS IMPRESCINDIBLE FER-SE VEURE: El mercat de treball s’ha reordenat profundament en aquests últims tres anys com hem vist, i tant important com la reorientació professional i la formació que ens permeti accedir a aquest sectors emergents, és la capacitat d’accedir fàcilment a la informació que ens interessa i fer-nos veure.

Actualment existeixen multitud de llocs socials i llocs web oficials on es difon informació sobre ofertes de feina en l’àmbit privat o licitació pública, i que a la vegada ens permeten filtrar el conjunt de la informació i rebre alertes sobre actualitzacions que ens puguin ser d’interès.

Per poder treure el màxim rendiment és necessari poder realitzar una gestió racional i àgil de la informació, la qual cosa requereix utilitzar adequadament les eines al nostre abast. Eines com el Google, Yahoo, les xarxes Twitter, Linkedin i portals de feina privats com InfoJobs, o oficials com el SOC o SEPE.

En el cas de la internacionalització, treballar a l’estranger, la utilització adequada dels recursos en xarxa és encara més important.

Aquesta és una oportunitat que en les condicions actuals cada vegada més tècnics i empreses es plantegen però que Implica tota una sèrie de problemes inherents com la llengua o el marc legal tècnic i professional del país.

Un dels recursos més importants en l’àmbit europeu és la la xarxa EURES, un servei del Servei d’Ocupació de Catalunya, associat als serveis d’ocupació de l’Espai Econòmic Europeu.

El portal ofereix un ampli ventall d’informació: un espai de consulta d’ofertes de treball que es pot personalitzar amb la nostra informació i perfil professional per sol·licitar feina, i a la vegada accessible a les empreses, un espai dedicat a la formació i informació d’interès sobre el mercat laboral i les condicions de vida i treball.

Relacionats amb EURES trobem també altres recursos i informació per a la recerca de feina i espais destinats específicament a titulats universitaris o informació de com s’ha de fer i quan és necessari realitzar el reconeixement dels títols

Fora d l’àmbit europeu existeixen llocs web com go4construction Jobs. Un portal especialitzat on es pot trobar informació sobre ofertes a tot el mon.

Més informació:

Assessoria de Treball del COAATT · Tel. 977 212 799 (Ext.3) · a/e.: gabtec@apatgn.org

www.apatgn.org/web/apatgn/assessoria-de-treball

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.