Actualitat

Vés enrere

Fotogrametria

exemple de núvol de punts façana carrer Santa Anna, Tarragona

Segons la gran enciclopèdia catalana, la fotogrametria és: “el conjunt de tècniques que permeten, mitjançant la càmera fotogràfica, de deduir, d’una projecció cònica de l’objecte, les seves dimensions i la seva situació.” Amb aquesta definició ja podem entendre perquè aquesta tècnica pot ser de gran utilitat per als arquitectes i arquitectes tècnics.

La fotogrametria ens permet a partir de fotografies aconseguir, per exemple, plànols de façanes en les que podrem realitzar els nostres amidaments o incorporar-los al projecte.

El concepte de fotogrametria és tant antic com la mateixa fotografia i ja el trobem descrit per Lambert al 1759, però no va ser fins al 1851 que es van aconseguir els primers plans exactes a partir de fotografies de la mà de Laussedat.

A partir d’aquí, va anar evolucionant des de plans de façana a topogràfics mitjançant la fotogrametria en els avions i ara recentment hem assistit a l’ universalització de la mateixa amb la generalització de les càmeres de fotografia (normalment als mòbils) i els programes informàtics que automatitzen els treballs fotogramètrics.

Per a realitzar una fotogrametria el que necessitem és simplement una càmera fotogràfica i realitzar fotografies d’un mateix objecte des d’angles diferents, amb un solapament entre les diferents fotografies del 30%. Els programes informàtics actuals el que faran és detectar punts de característiques similars en aquestes fotografies. Aquests punts estaran en diverses fotografies al existir un solapament. Això permetrà al programa realitzar una triangularització de la posició de les càmeres i llavors acabarà de col·locar a l’espai la resta de punts per generar un núvol de punts. Un programa molt utilitzat per a fer les fotogrametries, de pagament, es diu “Metashape”. De gratuïts tenim, per exemple, el programa “Meshroom”.

És important entendre que la fotogrametria només pot reconstruir aquelles parts que veu, per exemple si estem fent una façana des del terra, tot lo que quedi amagat per balcons, cornises o cobertes, no sortirà a la reconstrucció 3D, per això és important saber que és el que necessitem d’informació i veure com podem planificar les imatges per obtenir la major informació necessària. Si coneixem alguns punts coneguts d’aquest model, com poden ser les mesures totals de la base de la façana i els introduïm al programa, automàticament es recalarà tot i ens permetrà saber qualsevol altra distància del model.

Els punts d’aquest núvol de punts tindran a més un color que agafaran de la fotografia, amb això ja podrem veure un model tridimensional en color de l’objecte. No obstant, el treball en núvol de punts no és òptim per a l’obtenció de plànols, per això aquests mateixos programes ens converteixen els núvols de punts en malles, fent un triangulació dels mateixos i aplicant el color que tenien els punts.

Aquestes malles es poden utilitzar per aplicar les pròpies fotografies i treure alçats, el que s’anomena ortofotografies, de l’edifici o per fer talls al mateix i poder obtindre plantes o seccions que podrem utilitzar per a fer la nostra intervenció en un edifici existent.

Com veieu, la fotogrametria és una tècnica relativament accessible i que ens pot facilitar molt la vida quan hem d’intervenir en edificis existents.

 

Text i fotografies: Iván Fernández Pino. Arquitecte, Arquitecte Tècnic i Màster en Arqueologia Clàssica - Expert en Patrimoni Arquitectònic i Rehabilitació

Font de l’article: Revista TAG_90 (2n quadrimestre 2021), del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.