Actualitat
Heu de fer treballs a la coberta?
Heu d’instal·lar plaques solars o fer algun altre tipus d’intervenció o manteniment a la coberta de l’edifici?
Les persones treballadores que vinguin a fer els treballs al teu edifici poden patir un accident laboral. Si els treballs s’han de realitzar des de la coberta de l’edifici, poden patir un accident per caiguda d’altura.
La propietat o la comunitat ha d’encarregar l'elaboració del projecte, i ha d’assegurar-se que inclogui aspectes de seguretat i salut laboral per als treballadors. A més, és el seu deure informar sobre els riscos específics de l'obra i garantir que totes les empreses que treballin a la construcció estiguin informades i compleixin les mesures de protecció, prevenció i emergència.
Les teves decisions i indicacions poden afectar les condicions en què es faran els treballs. Hauries de contactar amb un arquitecte tècnic que t’orienti i assessori.
Quan triïs la proposta d’intervenció i l’empresa per realitzar-la, mira que s’hagi previst la protecció de les persones treballadores, tant en la instal·lació com en el posterior manteniment.
Tu pots ajudar a evitar-ho facilitant informació d’interès preventiu sobre el teu edifici. Explica a les empreses que hagin de realitzar els treballs què hi ha a la coberta del teu edifici. Amb aquesta informació podran identificar i valorar millor els riscos per al seu personal.
Heu de facilitar la informació relativa al següents aspectes:
Com accedir a la coberta i si hi ha proteccions, com ara: passarel·les, baranes o punts d’ancoratge per utilitzar cinturons de seguretat. Si hi ha serveis o instal·lacions, com ara: línies elèctriques aèries, antenes, parallamps, equips d’aire condicionat o plaques solars, entre d’altres. Si hi ha zones fràgils no transitables, com ara: plaques de fibrociment, claraboies o plaques lleugeres i el pes màxim que poden suportar. Les característiques de la coberta: la tipologia, pes màxim que resisteix, dimensions, pendents. Si durant els treballs hi haurà altres empreses o persones treballadores autònomes amb qui s’hagin de coordinar, tant si és personal que realitza tasques de la pròpia intervenció com si són d’altres activitats amb qui poden coincidir.
Cada cop són més freqüents les intervencions en les cobertes d’edificis. La instal·lació d’equips de climatització, antenes i intervencions destinades a reduir la demanada energètica de l'edifici, així com obres de rehabilitació i millora en cobertes i patis, cobertes verdes i la creixent demanda d’instal·lacions d’energia solar, en són alguns exemples.
Aquestes intervencions suposen un incrementen dels treballs en altura.
Les caigudes d’altura, i especialment les caigudes des de les cobertes dels edificis (teulades, celoberts i terrats), són una de les principals causes d’accidents de treball greus i mortals que tenen lloc a Catalunya.
És essencial que tots els agents que participen en aquestes intervencions prenguin consciència d’aquest fet, des de la iniciativa de dur-la a terme fins a la seva realització.
Persones titulars i usuàries dels edificis; personal tècnic que defineix la intervenció, personal tècnic d’obra i personal tècnic de prevenció; empreses i persones treballadores autònomes que assumeixen els treballs, i persones treballadores que el realitzen, tothom pot ajudar a evitar un accident.
Per millorar la identificació i el control del risc de caiguda d’altura, i especialment des de cobertes dels edificis, cal posar l’accent en la importància de certes decisions que han de prendre cadascun d’aquests agents durant tot el procés i posar en valor la capacitat que tenen d’ajudar a evitar un accident. Fer prevenció, exigir i garantir la protecció de les persones treballadores en totes les decisions.
Cal fer-ho per identificar i controlar el risc de caiguda d’altura; en els accessos, en els desplaçaments i en el lloc de posicionament a la coberta, en l’ús de mitjans auxiliars (bastides, escales manuals). Els riscos derivats d’allò que hi ha a la coberta (claraboies, plaques lleugeres, elements constructius, instal·lacions). I no oblidem els riscos en el manteniment posterior.