Actualitat

Vés enrere

Igualtat de gènere

imatge decorativa

La igualtat de gènere dels aparelladors i els arquitectes tècnics ha millorat molt els darrers anys segons l’informe elaborat pel Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) en base a una àmplia enquesta realitzada a quasi 1.400 aparelladors i aparelladores.

L’estudi ha permès fer una diagnosi a fons sobre la igualtat en un sector que, tradicionalment, havia estat sempre dominat pels homes. Actualment, un 79% dels arquitectes tècnics col·legiats a nivell estatal són homes, un percentatge que els darrers anys ha anat minvant perquè cada cop s’han sumat més dones a aquesta professió. La presència femenina a les Juntes de Govern dels Col·legis és del 27%, una dada que podría semblar baixa però que no ho és tant si tenim en compte el percentatge de dones col·legiades, un 21%.

Preguntats sobre si creuen que la igualtat entre homes i dones a la professió ha millorat molt, poc o bastant, un 43% de les dones creu que bastant i un 6% opinen que molt. Una altra pregunta interessant és la referent a les preferències que tenen els promotors o clients quan han de parlar amb un professional arquitecte tècnic. Així, un 57% de les dones enquestades creuen que els clients consideren l’home com a primera opció, un percentatge molt divers entre els homes enquestats ja que un 69% asseguren que el client tria de manera indistinta a qui contractar una obra o projecte.

Un indicador per poder mesurar la igualtat entre homes i dones és aquell que posa sobre la taula el salari mitjà. A la professió, el sou mitjà dels professionals de l’Arquitectura Tècnica és de 1.600 €. Amb les dades de l’enquesta, es pot afirmar que les dones cobren un 17% menys que els homes. Si bé en la franja de sous que van dels 1.500 a 2.000 euros mensuals hi ha molta igualtat, aquesta es redueix en la franja econòmica dels 1.000 a 1.500 euros i es fa molt notable a favor dels homes quan la mitjana de la nòmina va dels 2.000 als 3.000 euros mensuals. Com més diners es guanyen mensualment, més disminueix el percentatge de dones respecte als d’homes. Una altra valor a tenir en compte és aquell que indica que el salari mitjà dels professionals amb fills al seu càrrec és superior al d’aquells que no els hi tenen i en aquest es nota el factor de l’edat perquè, a major antiguitat, millor salari.

Altres dades interessants de l’enquesta, que ha tingut com a referència també a col·legiats i col·legiades de la província de Tarragona, són les que conclouen que un 62% de les dones pensen que hi ha igualtat a l’hora de valorar una opinió professional per part d’un client deixant a banda el sexe del professional; o que un 52% dels homes i un 52% de les dones creuen que cal realitzar accions conduents a estudiar la situació actual i capgirar-la per aconseguir encara una major igualtat. En aquest sentit, la promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones a la professió és una de les demandes que fan tot els enquestats i enquestades.

L’apartat de l’enquesta feta pel CGATE centrada només en les opinions de les dones aporta altres elements que cal tenir molt en compte: un 56% de les col·legiades assegura que alguna vegada se l’ha jutjat pel seu físic o aparença en una obra, un 68% afirmen no rebre un tracte diferent per ser dona i, pel que fa a la conciliació, un 77% de les dones estan satisfetes amb el temps dedicat a la seva professió tot i que un 68% admeten que el temps dedicat a la família o a la vida personal és insuficient.

El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) ja ha anunciat la propera creació del “Observatorio de Género del sector” que ajudarà a conèixer encara més a fons la situació de la dona a l’Arquitectura Técnica.

 

Font de l’article: Revista TAG_90 (2n quadrimestre 2021), del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.