Actualitat

Vés enrere

Importants canvis en les cotitzacions dels treballadors liberals

Imatge decorativa

Per al 2023 hi ha canvis en la cotització dels treballadors per compte propi. Canvis que afecten tant a qui està donat d’alta a RETA com a la Mútua alternativa, en el cas dels arquitectes tècnics, hna-PREMAAT.

Real Decreto-ley 13/2022, de 26 de julio, por el que se establece un nuevo sistema de cotización para los trabajadores por cuenta propia o autónomos y se mejora la protección por cese de actividad.(BOE 27/07/2022). Entra en vigor a partir de l'1 de gener de 2023.

 

► Des l’Assessoria Laboral han informat dels canvis que afectaran a qui cotitzi al RETA. Aquests canvis consistiran en:

Les empreses i els autònoms tindran l’obligació de presentar una previsió d’ingressos anuals. Passarà el mateix amb els nous treballadors per compte propi que es donin d’alta al RETA.

Les noves quotes del autònoms per l’any 2023, consistiran en el nou sistema de cotització que estableix 15 trams de cotització i quotes que van des dels 230 als 500 euros. Aquesta quota anirà disminuint als trams amb uns beneficis més baixos, mentre que, als més alts, anirà augmentant cada any.

Per obtenir aquests ingressos, que situen el treballador autònom en un dels trams, cal comptabilitzar tots els ingressos i restar-los-hi les despeses derivades de l’activitat. A aquesta xifra se li podrà deduir un 7% de despeses i un 3%  en autònoms societaris, aquesta serà la quantitat que determinarà en quin tram s’inclou.

Dins de cada tram hi ha una base mínima i una altra de màxima. L’autònom podrà triar qualsevol de les compreses entre les mateixes, i a aquesta quantitat se li aplicaran les quotes a la Seguretat Social. Actualment sumen el 30,6 % de la base de cotització triada i són Bases mínimes i màximes dels autònoms pel 2023

El 2023, primer any d’implantació de la mesura, es reconeixen les bases mínimes i màximes següents per a cadascun dels 15 trams (3 de tarifa reduïda i 12 general) d’ingressos de l’autònom:

 
 

Cal tenir en compte que aquests trams són transitoris fins el 2032. A partir d’aquell any els autònoms cotitzaran en base als seus rendiments.

El Govern permetrà que els trams de cotització es puguin canviar fins i tot en sis ocasions en un mateix any. Així, si l’empresa va millor o pitjor que la previsió inicial, es podrà adaptar a la situació real.

Això suposarà que l’autònom haurà de tornar o reclamar les quotes en cas que el tram dels rendiments nets definitius estigui per sota (o per sobre) del que es va indicar a les previsions al llarg de l’any.

Els canvis de base de cotització tenen efectes des de l’1 de març, 1 de maig, 1 de juliol, 1 de setembre, 1 de novembre i 1 de gener de l’any següent, respecte als canvis sol·licitats durant els dos mesos immediatament anteriors a aquestes dates.

De tot això se seguirà informant respecte les novetats que es puguin presentar.

 

► Des d’hna-PREMAAT han informat que, referent als canvis que s’aplicaran al RETA, hna-PREMAAT:

Aplicarà els canvis perquè les cotitzacions siguin en funció dels ingressos, però, segons informen, continuarà sent un 20% més econòmics que el RETA, tindran més flexibilitat o laxitud que el RETA en els terminis d’aplicació i que sempre intentaran adoptar el que sigui més beneficiós per al collectiu dins dels termes legals establerts.

Des d’hna-PREMAAT esperen que a mitjans de gener es pugui comunicar al col·lectiu de la situació, per tal d’adaptar-se, concretar i regularitzar les quotes vers la nova situació.

 

Per a més informació respecte al nou sistema de cotització en l'article de l'Assessor Fiscal. 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.