Actualitat

Vés enrere

L´arquitecte tècnic com a pèrit: un assessor al teu servei

imatge decorativa

L'àmbit de l'Arquitectura Tècnica és vast i multidisciplinari. Abarca una àmplia gamma de responsabilitats en el món de la construcció. Entre aquestes responsabilitats, la funció de pèrit destaca com un element crucial en la resolució de disputes i litigis relacionats amb projectes constructius. Comptar amb l'assessorament d'un pèrit pot arribar a ser imprescindible davant un sinistre en la llar, en la resolució d'un conflicte per defectes constructius a la nostra casa o per a descartar que existeixin problemes urbanístics abans de tancar l'operació de compravenda d'un habitatge.
 
Definint a l'arquitecte tècnic com a pèrit

Els aparelladors i arquitectes tècnics són professionals especialitzats en la direcció i control d'obres de construcció. La seva formació abasta aspectes tècnics, legals i econòmics, convertint-los en experts en l'execució i supervisió de projectes arquitectònics. Quan se'ls nomena pèrits, assumeixen un paper crucial en l'àmbit legal i judicial.

Un pèrit arquitecte tècnic és aquell professional que, a causa del seu coneixement especialitzat, és cridat a emetre dictàmens tècnics sobre qüestions relacionades amb la construcció. Aquest rol s'estén a l'esfera legal, on es converteix en un mediador imparcial i objectiu que contribueix a la presa de decisions informades en disputes i reclamacions constructives.
 
Habilitats essencials de l'arquitecte tècnic pèrit

- Coneixement tècnic profund: el pèrit arquitecte tècnic posseeix un coneixement profund de la normativa tècnica i legal relacionada amb la construcció. La seva experiència tècnica es converteix en la base sobre la qual se sustenten els seus dictàmens.

- Capacitat d'anàlisi: la seva capacitat per a analitzar de manera crítica la documentació tècnica, plans, informes i altres elements rellevants és essencial. El pèrit identifica problemes potencials, avalua responsabilitats i proposa solucions factibles.

- Comunicació clara i efectiva: la comunicació juga un paper fonamental en el treball pericial. L'arquitecte tècnic és capaç d'expressar les seves conclusions de manera clara i comprensible, tant per a professionals del sector com per a persones sense coneixements tècnics.

- Imparcialitat i objectivitat: la imparcialitat és un pilar fonamental en el treball pericial. L'arquitecte tècnic és objectiu, evitant influències externes i emetent dictàmens basats en fets i proves.

- Coneixements legals: encara que el seu enfocament principal sigui tècnic, l'arquitecte tècnic pèrit té coneixements bàsics de la legislació aplicable a l'àmbit constructiu. Això li permet contextualitzar les seves conclusions en el marc legal corresponent.
 
Contribucions de l'arquitecte tècnic com a pèrit

- Resolució de controvèrsies: en disputes constructives, el pèrit arquitecte tècnic exerceix un paper crucial en identificar les causes subjacents dels problemes i proposar solucions. El seu testimoni és valuós per a la resolució justa i equitativa de conflictes entre les parts involucrades.

- Avaluació de danys i perjudicis: quan sorgeixen problemes durant o després de la construcció, el pèrit pot avaluar els danys i perjudicis causats. Aquesta avaluació tècnica és vital per a determinar les responsabilitats i establir compensacions justes.

- Assessorament en processos legals: l'arquitecte tècnic pèrit pot ser cridat a brindar assessorament tècnic a advocats, jutges i altres parts involucrades en processos legals. La seva experiència tècnica aporta claredat i comprensió als aspectes constructius en disputa.

- Prevenció de futurs problemes: a través de la seva experiència, el pèrit pot identificar àrees de risc en projectes constructius i oferir recomanacions per a evitar problemes futurs. Aquest enfocament preventiu contribueix a la millora contínua en la indústria de la construcció.
 
Quan acudir a un peritatge?

Són molts els moments en els quals podem necessitar l'ajuda d'un pèrit que ens pugui assessorar tècnicament en relació a un problema amb el nostre habitatge. Els jutjats utilitzen a arquitectes tècnics com a pèrits per a la resolució de les seves causes judicials.

Els particulars també poden requerir els serveis d'un arquitecte tècnic per a disposar d'un informe o un peritatge sobre les causes i conseqüències d'un sinistre en la llar, per a reclamar davant uns possibles defectes de construcció en el nostre habitatge o perquè volem comprar una casa i tenim dubtes sobre la seva adaptació a la normativa urbanística.

El cost del peritatge dependrà del tema sobre el qual requerim un informe tècnic, la seva complexitat o la inversió de treball que requereixi per part del professional contractat.
 
Tranquil·litat i garantia

Comptar amb un arquitecte tècnic com a pèrit és essencial en la resolució de disputes i en la cerca de la justícia en l'àmbit constructiu. El seu coneixement tècnic profund, habilitats analítiques i capacitat per a comunicar de manera efectiva el converteixen en un recurs inavaluable en el sistema legal i contribueix a un entorn constructiu més transparent i equitatiu. A més, ens ofereix garanties i major tranquil·litat a l'hora de realitzar una operació immobiliària.

 


Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”
 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.