Actualitat

Vés enrere

L’arquitectura un bé d’interès general

Imatge decorativa

El passat 16 de juny de 2022 va entrar en vigor la Llei 9/2022, de 14 de juny, de Qualitat de l'Arquitectura, amb l’objectiu de protegir, fomentar i difondre la qualitat de l’arquitectura, declarant-la com a bé d’interès general per la seva contribució a la creació de la identitat cultural, a la qualitat de vida, al benestar, cohesió i inclusió social i a la salut, per la seva vinculació amb la protecció de la seguretat i salut de la ciutadania, per la seva rellevància per mitigar els efectes del canvi climàtic i per adaptar-s’hi, així com per la seva transcendència econòmica (art. 3).

 

És una legislació més aviat de principis (que no incideix en l’ordenació de l’edificació ni en la normativa tècnica aplicable), amb la finalitat de protegir i conservar el patrimoni arquitectònic, potenciant el seu coneixement i difusió, a nivell nacional i internacional, i impulsant la investigació, la innovació, la digitalització, la industrialització del procés arquitectònic.

No obstant, sí que s’estableixen mesures determinades perquè l’Administració desenvolupi i apliqui polítiques per preservar, fomentar i divulgar la qualitat de l’arquitectura, exercint un paper exemplar, especialment quan promogui obres públiques, incentivant la rehabilitació del parc públic edificat. En aquest sentit, es creen dos òrgans, que orientaran l'actuació dels poders públics cap a aquesta necessària qualitat, són:

- Consell de Qualitat de l'Arquitectura: com a un òrgan consultiu de l’Administració estatal, i com a plataforma d'intercanvi de coneixement, assessorament i participació en les matèries relacionades amb els continguts d'aquesta Llei, com promoure l'adopció de mesures de caràcter general per a la millora de la qualitat de l'arquitectura, o modificar les ja existents, així com elaborar i difondre models de plecs i altres documents de caràcter orientatiu en l’àmbit de la contractació pública dels serveis i les obres.

- Casa de l'Arquitectura: com un museu de titularitat estatal, amb vocació de convertir-se en un referent nacional i internacional per a la divulgació de l’arquitectura.

També s’introdueixen algunes modificacions puntuals de la legislació sobre contractació pública.

El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) ha participat activament en la tramitació d’aquesta Llei i ha canalitzat les propostes del Consell de Col·legis d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Catalunya. 

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.