Actualitat

Vés enrere

L´ art de la pedra seca

imatge d'una construcció en pedra seca

L’art de la pedra seca ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO perquè “els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus”.

A més a més d’aquesta important funció pràctica hi podríem afegir molts altres motius estètics, històrics i culturals per haver merescut rebre aquesta distinció.

Hi ha moltes persones que fa anys es varen adonar del valor d‘aquest patrimoni tant comú a les nostres comarques.  És el cas del col·legiat Benjamí Català - especialista en patrimoni rural -, qui a l’any 2001 ja va escriure un article a la revista TAG del Col·legi d´Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, sobre les barraques de pedra seca al Baix Penedès [veure article TAG_24].

Benjamí Català, aleshores, ja s’havia adonat del valor i la singularitat d’aquest tret tant propi de les comarques tarragonines. La senzilla bellesa de les obres rurals de pedra seca de la conca mediterrània que, en bona part, està formada i realçada per una obra immensa de construccions i treballs realitzats en pedra seca al llarg de centúries: marges, barraques, pous, rases i camins empedrats, trones d´arbre, arneres... Un treball ingent per conrear i culturitzar el territori.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.