Actualitat

Vés enrere

La realitat de l´eficiència energètica a Tarragona

Mapa general del terme municipal de Tarragona. En vermell, les cases en pitjor estat d´eficiència energètica

Com estan els edificis de Tarragona a nivell energètic? Compleixen amb un mínims? Tenen moltes mancances? Tenim un parc immobiliari preparat per allò que marquen les actuals normatives? El següent informe ens permetrà respondre aquestes preguntes i altres que ens podem formular quan pensem en habitatge i eficiència energètica.

L’estudi elaborat pel COAATT mostra que més del 50% dels edificis presenten greus mancances en matèria d’eficiència energètica, i per tant un gran potencial de millora. Aquest estudi està basat en les dades del ICAEN, del Cadastre i les dades pròpies del COAATT. 

A Tarragona hi ha 8.142 edificis d’ús residencial, 4.274 unifamiliars i 3.418 blocs d’habitatges. En total sumen 64.483 habitatges, dels quals, més del 92%, 59.759, els trobem en blocs i la resta en forma d’habitatges unifamiliars. Un 92% dels tarragonins viu en una comunitat de propietaris i sols el 8% resideixen en una habitatge unifamiliar. 

Per districtes, a les urbanitzacions de Llevant i la Mora és on trobem una major concentració d’habitatges unifamiliars, 1.991. El bloc d’habitatges és el més representatiu al barri de Bonavista, amb 603 edificis. 

Als barris de Sant Pere i Sant Pau, Torreforta i Campclar, hi ha uns 18.000 habitatges. Són les zones amb una major concentració. Sant Salvador i Bonavista és on menys habitatges hi troben.

Pel que fa a les condicions d’eficiència energètica, un 51% del total dels edificis presenten greus deficiències. Això és així perquè es tracta d’edificis construïts entre els anys 1950 i 80, un període on no existia encara cap regulació sobre l’eficiència als habitatges i on localitzem les pitjors condicions d’exigència constructiva.

Bonavista és el barri amb un major nombre de construccions d’aquesta època. Se’n van construir 421. Al districte de Torreforta i Camp Clar, que inclou el barris de Camp Clar, Verge del Pilar, L’Albada, La Floresta, Torreforta, Icomar, la Granja, Parc Riuclar, Mas del Sevil i Riuclar, hi trobem 350 edificis. A Sant Salvador i les primeres construccions de Sant Pere i Sant Pau tenim el mateix problema. En total 33.104 habitatges presenten greus carències en matèria d’eficiència energètica. 

Si revisem els certificats d’eficiència fets fins ara als habitatges de Tarragona, 14.589 en total, veiem que els districtes de Llevant, La Mora, Sant Pere Sant Pau, i Torreforta i Campclar, són les zones amb un major nombre d’inspeccions, un 20% i un 14%, respectivament, i les qualificacions energètiques dels habitatges més dolentes, F o G, les trobem als districtes de Bonavista, Torreforta i Campclar, Part Alta i Barri Marítim. 

Del conjunt dels resultats de l’estudi realitzat es desprèn que en més del 90% dels habitatges inspeccio¬nats, la qualificació és E, F o G, uns resultats que deixen en evidència greus mancances en matèria d’eficiència energètica. 

Per tal d’avaluar el manteniment adequat dels edificis podem utilitzar un marcador directament relacionat, el preu per m² dels habitatges, un valor també vinculat estretament amb el poder adquisitiu de la població. 

Segons dades de la plataforma Idealista, al mes d’abril les urbanitzacions de Llevant són la zona de Tarragona amb un preu per m² més alt, uns 2.009 €/m², i els barris de Torreforta, Campclar i Sant Salvadors els que tenen un preu més baix, entre el 53% i el 50% per sota de Llevant. Els barris de Ponent tenen un preu per m² que oscil·la entre els 940 i 970 €/m². 

En resum, doncs, observem que més d’un 50% del parc d’habitatge, uns 3.800 edificis, presenten deficiències greus en matèria d’eficiència energètica i podrien assolir amb facilitat una reducció del consum superior al 30%, que és el mínim demanat des de l’Administració. 

També s’observa que als barris de Ponent, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau, i sempre en relació al preu dels habitatges i les condicions socioeconòmiques de la població, són les dues zones que presenten més mancances. 

Hi ha més de 1.000 edificis que podríem optar al ajuts a la rehabilitació energètica i assolir fàcilment una millora important. Són edificis que no disposen d’aïllament a les façanes o la coberta, que tenen finestres o balconeres que no ofereixen unes prestacions acceptables. És el moment de la rehabilitació dels nostres edificis i habitatges.

Font de l'article: Revista TAG_95 · 1r quadrimestre 2023


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.