Actualitat

Vés enrere

La responsabilitat del cap d’obra

Imatge decorativa

El cap d’obra (d’una obra) és la persona que, nomenada pel constructor, assumeix la representació tècnica de l’empresa davant el propietari i la direcció facultativa, i és l’encarregada de formalitzar l’edificació amb el major benefici possible fent complir els terminis i els pressupostos establerts. A més, té la corresponent responsabilitat en matèria de prevenció de riscos laborals respecte als treballadors de l’obra. 

Davant aquestes funcions i responsabilitats, és habitual que l’arquitecte tècnic, pels seus coneixements tècnics, sigui contractat com a cap d’obra en una edificació.

Per aquest motiu, quan l’arquitecte tècnic accepta ser cap d’obra ha de tenir en compte que:

Durant l’execució de l’obra ha de desenvolupar les seves funcions aplicant els seus coneixements tècnics i professionals.


Tenir una titulació tècnica implica que hi ha més possibilitats de que se li exigeixi una responsabilitat superior a un cap d’obra que no té aquesta titulació, quan és reclamat per possibles danys a l’obra o un accident laboral. A més, s’ha de tenir en compte que, a diferència dels casos en què l’arquitecte tècnic només actua com a director de l’execució de l’obra i, per tant, com a tècnic extern, al cap d’obra se li pressuposa una estada permanent a l’obra, amb la conseqüent responsabilitat que això pot comportar en cas d’accidents laborals o defectes d’execució.

► És important tenir subscrita una assegurança de responsabilitat civil professional que doni cobertura a les funcions a desenvolupar durant l’exercici de cap d’obra, independentment de la forma que es realitzi. És a dir:

♦ Si s’actua de cap d’obra com a assalariat: comprovar que la pòlissa de responsabilitat civil professional de l’empresa dona cobertura a les funcions de cap d’obra.

 Si s’actua com a liberal: subscriure una pòlissa de responsabilitat civil professional pròpia.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.