Actualitat
La ruralització ja és una realitat
La ruralització ja és una realitat i ha arribat per quedar-se, com tants altres conceptes nous que ens han imposat el darrer any i mig, amb l’arribada del Covid-19, el confinament i la pandèmia.
Dins d’aquesta “nova normalitat” o navegant entre onada i onada de la malaltia, moltes persones han decidit canviar de vida i, algunes d’elles, fins i tot de forma de viure.
La ruralització, per entendre-ho de manera senzilla, és el gest d’abandonar la ciutat per anar a viure a espais més petits i menys urbans. En molts casos es tracta d’aprofitar la casa familiar que porta dècades tancada, o que només s’utilitza a l’estiu, per a convertir-la en primera residència.
Les dades no menteixen en aquest sentit. A la comarca de l’Alt Camp, les intervencions de rehabilitació s’han duplicat els últims dos anys però especialment al 2020. Al Baix Camp l’augment ha estat del 35% en el mateix període, a la Conca l’ increment frega el 23% i al Priorat passa del 20%. La gent vol marxar de la gran ciutat per anar al poble, així de senzill com a titular tot i que després, a la pràctica, res sigui tan fàcil.
La “España Vacía” es buida més lentament gràcies a aquest fenomen que, malauradament, segueix contrastant amb el de la despoblació. De la mateixa manera que uns fugen de les grans ciutats per anar a l’entorn rural, el degoteig d’habitants dels pobles petits que s’han quedat sense serveis i incomunicats que trien buscar una vida millor o diferent a nuclis més poblats, es manté. Hi ha municipis petits que han vist que amb Internet encara podrien sobreviure fent projectes concrets per potenciar la seva economia i atraure població, però la gran majoria estan condemnats a la lenta desolació que es produeix quan moren els pares i els fills no volen per a ells l’entorn on han hagut de viure els seus genitors.
Davant d’aquests dos panorames se’ns obren molts interrogants que cal resoldre amb ajuda. En aquest cas, hem parlat amb Joan Alberich, geògraf del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, provant de formular totes les preguntes necessàries que ens portin a entendre el perquè de la ruralització i el despoblament.
L’entrevista la trobareu publicada al darrer número de la revista TAG_91 del Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona.