Actualitat

Vés enrere

Competències professionals dels arquitectes tècnics als sistemes SATE i plaques fotovoltaiques

imatge decorativa

Gràcies als ajuts derivats dels Fons Next Generation EU, actualment una de les actuacions constructives que s’estan duent més a terme per part de les Comunitats de Propietaris és l’execució de Sistemes d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE), així com la col·locació de plaques fotovoltaiques.

Per tal d’analitzar l’abast i repercussió en els edificis d’aquest tipus d’intervencions, el Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) ha encarregat un informe a la Universidad Politécnica de Madrid, del qual destaquem tres idees fonamentals:

 

- Les càrregues transmeses per un sistema SATE a l’estructura original de l’edifici són totalment insignificants, inclús en aquelles solucions constructives que preveuen dues capes de morter de ciment com a preparació del suport i acabat. En tots els casos la influència que pot tenir la càrrega del SATE sobre l’estructura existent és inferior a la que podria suposar un alicatat de gres amb morter de ciment o una llibreria recolzada a la façana per l’interior de l’habitatge. Per tant, quan s’executa un SATE no es produeix una variació essencial del conjunt del sistema estructural de l’edifici i no cal recalcular-ne l’estructura.

- L’execució d’un SATE sobre un edifici existent tampoc suposa una variació essencial de la composició general exterior, la volumetria o el conjunt del sistema estructural, ja que es mantenen les obertures existents, la seva disposició, les distàncies i les relacions entre elles, així com la de tots els elements de la façana que conformen la configuració arquitectònica de l’edifici. Concretament, pel que fa a la volumetria, els estudis realitzats mostren que un sistema SATE en les quatre façanes suposaria un increment del volum d’ entre un 0,04%, en el cas d’un habitatge unifamiliar, i un 0,01%, en el cas d’un edifici plurifamiliar de 9 metres d’alçada i 30 metres d’amplada. En conseqüència, la volumetria de l’edificació pràcticament no experimentaria cap variació.

- En el cas de les plaques fotovoltaiques, tenint en compte els valors de la sobrecàrrega d’ús de les cobertes dels edificis que preveu el Codi Tècnic i el pes d’ entre 10 i 12 kg per metre quadrat que tenen els panells solars més habituals, es pot concloure que la instal·lació d’un sistema de plaques fotovoltaiques sobre les cobertes d’edificis no suposa una variació essencial del conjunt del sistema estructural de l’edifici. Per tant, no es requereix cap tipus d’estudi estructural.


Les anteriors conclusions les hem de relacionar amb els articles 2.2.b), 10 i 12 de la Llei 38/1999, d’Ordenació de l’Edificació, segons els quals els arquitectes tècnics tenen competència plena per redactar i dirigir per ells mateixos les obres d’ampliació, modificació, reforma o rehabilitació que no alterin la configuració arquitectònica dels edificis, és a dir, que no tinguin caràcter d’intervenció total o les parcials que no produeixin una variació essencial de la composició general exterior, volumetria o el conjunt del sistema estructural o tinguin per objecte canviar els usos característics de la totalitat de l’edifici. 

 

Article redactat per: Meritxell Escudé Brú - Assessoria jurídica COAATT


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.