Actualitat

Vés enrere

MODIFICACIONS A LA LLEI DEL DRET A HABITATGE

L’atorgament de la cèdula d’habitabilitat implica exclusivament que l’habitatge compleix els requisits tècnics d’habitabilitat.

 

Modificacions a la Llei del dret a l’habitatge, Llei 9/2011 de promoció de l’activitat econòmica

Accés al text complert

 

El passat 30 de desembre es va publicar al DOGC l’anomenada “Lleis òmnibus”, dividida finalment en tres unitats: de promoció de l’activitat econòmica, de simplificació i millorament de la regulació normativa i de reestructuració del sector públic per a agilitzar l’activitat administrativa. Un conjunt de tres lleis: 9/2011, 10/2011 i 11/2011

La primera, la Llei 9/2011 de promoció de l’activitat econòmica, incorpora diferents aspectes relatius a l’activitat professional de l’arquitecte tècnic. Entre d’altres, modifica o anul·la diferents articles de la Llei 20/2009 de prevenció i control ambiental de les activitats, la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge o el Reglament de la Llei d’urbanisme, aprovat pel Decret 305/2006.

La Llei s’estructura en un títol preliminar i quatre títols referits als àmbits agroambiental, econòmic, sanitari i del territori, que integren 179 articles, una disposició addicional, sis disposicions transitòries, una disposició derogatòria i una disposició final.

Dins del títol IV, àmbit del territori. El capítol II juntament amb la disposició transitòria quarta, modifiquen de la Llei 18/2007, del dret a l’habitatge, en aspectes com l’habitatge de protecció oficial, el certificat d’habitabilitat, la llicència de primera ocupació, la ITE o les condicions d’accessibilitat.

Es modifica el punt tres de l’article 22, on es fa referència a l’accessibilitat dels habitatges plurifamiliars de nova construcció. D’una banda s’afegeix la possibilitat de no instal·lar un ascensor si condicions econòmiques o tècniques - que es definiran en un Reglament posterior- no el permeten. I d’una altra es completa la definició d’habitatges plurifamiliar, “...per a determinar la condició d’edifici plurifamiliar no es computen els habitatges de la planta d’accés.

Respecte de la cèdula d’habitabilitat, el nou text elimina les referències on es condicionava l’atorgament de la cèdula al compliment de la “legalitat urbanística”. Ara únicament limita el seu atorgament, al compliment de les condicions tècniques d’habitabilitat.

S’incorpora un article 5 bis, literalment. L’atorgament de la cèdula d’habitabilitat implica exclusivament que l’habitatge compleix els requisits tècnics d’habitabilitat de la normativa vigent i no suposa la legalització de les construccions pel que fa a l’adequació de l’ús d’habitatge a la legalitat urbanística...”

En qualsevol cas i mentre no s’aprovi el reglament que ha de desplegar les modificacions en matèria d’habitabilitat, les sol·licituds de cèdules d’habitabilitat per a habitatges construïts posteriorment a l’any 1984 que no disposin d’una cèdula inicialment atorgada per la Generalitat han d’ésser tramitades pel procediment establert per a la cèdula de primera ocupació i complir les condicions d’habitabilitat vigents en la data de finalització de la construcció.

Respecte de la contractació dels serveis es modifiquen dos articles. El 26 de la Llei del dret a l’habitatge, tot i que encara es imprescindible que l’habitatge disposi de cèdula d’habitabilitat vigent, i es deroga l’article 236.2 del Reglament de la Llei d’urbanisme, aprovat pel Decret 305/2006, la qual cosa permet a les empreses de servei contractar definitivament sense l’acreditació prèvia de l’obtenció de la llicència de primera ocupació.

També s’elimina la referència a la llicència de primera ocupació a l’article 27 que resta redactat: ”La llicència d’obres d’edificació garanteix que el projecte compleix les condicions de qualitat de l’habitatge i de l’edifici d’habitatges que estableix l’article 22.”

Respecte la inspecció tècnica d’edificis i l’informe de la inspecció, la Llei 9/2011 concreta que els informes d’inspecció s’han de lliurar a l’Administració perquè aquesta determini, mitjançant el certificat d’aptitud i amb la col·laboració del col·legi professional corresponent, si l’edifici és apte per a ésser usat com a habitatge.”

 

 

Més informació:

Gabinet tècnic

Telèfon:  977 21 27 99 - ext. 3

gabtec@apatgn.org

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.