Actualitat

Vés enrere

Només un 25% dels edificis han passat la ITE

imatge decorativa

La implantació de la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) a Catalunya no ha funcionat i en molts aspectes ha estat un autèntic fracàs vistos els resultats obtinguts. Així de contundent ens mostrem des del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona en el moment d’analitzar tot el procés d’instauració del document que haurien de tenir tots els habitatges amb certs anys d’antiguitat per tal de garantir al màxim la seva seguretat i bon estat de conservació. 

Les dades sobre les inspeccions tècniques d’edificis realitzades a la província de Tarragona són realment dolentes si es comparen amb la resta de zones de Catalunya i, sobretot, mirant el percentatge dels edificis que han passat la ITE sobre els que l’haurien d’haver passat. 

Les dades del COAATT indiquen que només ha passat la ITE un de cada quatre immobles obligats a fer aquest tràmit. Aquest percentatge del 25% registrat a les comarques tarragonines és molt inferior a les dades de Lleida, Girona o Barcelona. 

Però són dades reals, perquè a data de desembre de 2020 i tenint en compte que el Decret que obliga a realitzar aquesta inspecció és del 2010, haurien d’haver passat la ITE uns 19.000 edificis de la nostra província i només han passat la inspecció 4.835. 

Al 2020, a la província es van fer un total de 560 inspeccions, un 35 % de les realitzades l’any anterior. Al 2018 el nombre d’ ITE registrats i assegurats al COAATT tant sols va arribar als 405. 

A nivell municipal les dades són molt similars a la mitjana, especialment als municipis petits. No és el cas de la ciutat de Tarragona on el nombre d’edificis inspeccionats frega el 50 %, unes dades molt similars a la ciutat de Barcelona i superiors a les de Reus on la xifra és del 30 %.

Al 2020 i per comarques, el Tarragonès i el Baix Camp van ocupar més del 60 % de les inspeccions realitzades. Per darrera hi trobem la Conca de Barberà i el Baix Penedès, tots dos amb aproximadament un 12 %, i finalment el Priorat amb un 2 % del total.

Pel que fa a l’estat del parc immobiliari inspeccionat, tan sols un 24% del edificis s’han qualificat sense deficiències. Amb deficiències lleus hi ha un 48%, amb deficiències importants un 18 %, mentre un 10 % tenen deficiències greus i molt greus en un 1% dels casos. Ens troben doncs amb un parc d’edificis amb un manteniment deficient i patologies generalitzades però que majoritàriament no impliquen un risc per a les persones. 

La majoria dels problemes els trobem a les façanes, cobertes i a les instal•lacions de sanejament. És molt freqüent, especialment als edificis més antics, trobar dipòsits, tubs o cobertes de fibrociment. Els problemes a l’estructura es troben especialment als sostres dels edificis, molt sovint induïts per problemes de filtracions d’aigua i manca de manteniment.

Cal recordar que, 10 anys després de la publicació del Decret de l’ ITE,  aquest no sembla encara mínimament implantat entre comunitats i propietaris tot i que preveu sancions d’ entre 9.000 i 90.000 euros per incomplir l’obligatorietat de passar aquesta revisió en cas que es produeixi algun incident que afecti a béns o persones. La realitat es que s’han aturat les comunicacions de les administracions i no existeix cap Pla d’Actuació per part de la Generalitat o els ajuntaments. A altres ciutats importants catalanes o molt pròximes es realitzen campanyes o plans per a zones específiques per vetllar pel bon estat de les edificacions.

Des del COAATT s’espera que aquesta situació es capgiri i que les administracions tant europees, estatals i d’àmbit local passin a tenir un paper més actiu i col·laborador. I, confiem amb el moment actual que ha de venir acompanyat d’una recuperació del sector com a motor econòmic i amb les ajudes d’ Europa plantejades en matèria de rehabilitació i millora del parc d’habitatges, que poden anar del 35% al 100%.

 

LA NOTICIA ALS MITJANS:

- TAC12 TV (02/06/2021): Entrevista al Sr. Jordi Roig, membre de la Junta de Govern COAATT

- Canal Reus TV (03/06/2021): Entrevista al Sr. Jordi Roig, membre de la Junta de Govern COAATT


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.