Actualitat

Vés enrere

Per a què serveixen els codis QR?

Imatge decorativa
 
Tot i ser una tecnologia que ja té força anys (va ser creada a mitjans dels 90), els codis QR no van ser àmpliament utilitzats fins a la creació dels smartphones i la pandèmia Covid-19 va afavorir l'ús d'aquesta tecnologia de manera habitual.
 
Principalment és perquè, per evitar el màxim contacte possible, s'ha establert com a mètode habitual per consultar la carta de qualsevol bar o restaurant.
 
Però els codis QR no només serveixen per veure cartes de restaurants, sinó que tenen multitud d'usos addicionals.
En aquest article veurem per a què serveix un codi QR, com funciona i quines en són les principals aplicacions.
 
Què és un codi QR?
 
Un codi QR és una etiqueta òptica que conté informació i pot ser llegida per una màquina. Bàsicament és com un codi de barres, però bidimensional.
 
Un codi de barres tradicional és unidimensional ja que codifica la informació a les seves barres verticals. Específicament, en els seus amples i distàncies entre si.
 
 
S'anomena codi de barres unidimensional ja que els escàners accedeixen a la informació en una dimensió horitzontalment.
 
Els codis QR contenen informació en dues dimensions: horitzontal i vertical. Un codi QR és un quadrat format per patrons de quadrats més petits.
 
 
La informació en un codi QR és codificada per la disposició d'aquests quadrats més petits. I, un cop escanejat, lliura informació com qualsevol altre codi de barres.
 
Que els codis QR codifiquin i proporcionin informació de forma bidimensional té nombrosos beneficis. La velocitat és una de les més impactants. De fet, els codis QR es van inventar el 1994 principalment per augmentar la velocitat d'escaneig.
 
QR és l'abreviatura de Quick Response o, en espanyol, "resposta ràpida". El codi QR vol dir "codi de resposta ràpida" perquè poden proporcionar informació més ràpida que els codis de barres tradicionals.
 
Beneficis dels codis QR
 
L'ús de codis QR té els beneficis següents:
 
  • Velocitat: Es transmeten més dades i les dades es transmeten més ràpidament. La velocitat és un dels principals beneficis de fer servir codis QR.
  • Fiabilitat: Amb la correcció d'errors del codi QR, aquests poden patir danys i tot i així continuar es poden escanejar.
  • Accessibilitat: Pràcticament tots els smartphones actuals escanegen codis QR amb les càmeres de forma habitual.
  • Facilitat d'ús: Simplement cal apuntar amb la càmera al codi QR i podrem accedir al recurs.
  • Creació i manteniment: Els codis QR són econòmics i fàcils de crear, mantenir i fer servir.
 
Versions de codis QR
 
Hi ha dues versions de codis QR: estàtics i dinàmics. La diferència rau en la forma en què s'emmagatzema la informació.
 
Codis QR estàtics
 
Un codi QR estàtic és un codi QR fix que no es pot editar. Com més informació emmagatzemi, més gran i complex serà un codi QR estàtic.
 
El major inconvenient d’utilitzar un codi QR estàtic no és la mida o la velocitat, és la seva capacitat d’edició. Un cop creat un codi QR estàtic, aquest no es podrà editar. La informació no es pot canviar fins que es creï un nou codi QR.
 
La seva principal aplicació és per a dades simples o escenaris d’ús únic com números d’identificació, números de sèrie o de producte, o informació de registre per a hotels o esdeveniments.
 
Codis QR dinàmics
 
Un codi QR dinàmic és un codi QR que es pot editar després de la creació. Tantes vegades com vulguis. Això significa que podeu canviar la informació codificada en un codi QR dinàmic sense haver de crear i distribuir nous codis QR.
 
Ho fan canviant una URL de redirecció curta a un codi QR. En escanejar, els usuaris són portats a la URL on veuen la informació. Com que els seus mòduls de dades inclouen només un URL, els codis QR dinàmics són més simples i tendeixen a escanejar i carregar més ràpid.
 
Per a la majoria de les aplicacions, els codis QR dinàmics són la millor opció. No són més complicats de crear que els codis QR estàtics i són molt més versàtils. Qualsevol ús de codi QR que requereix editar informació (cupons o menús digitals que canvien constantment) fa més interessant l'opció dels codis QR dinàmics.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.