Actualitat

Vés enrere

Prendre la temperatura per entrar a l’obra

Imatge decorativa
Tothom intenta aplicar les mesures que les autoritats sanitàries han establert per evitar la propagació de la COVID-19: distància de seguretat d' 1,5 metres, ús de la mascareta i rentat de mans. 
 
Però, a més, ens trobem que s’està generalitzant la pràctica que per accedir a certs llocs, com pot ser al lloc de treball, comerços, etc, abans d’entrar-hi, es pren la temperatura, ja que si aquesta és elevada es denega l’accés.
 
Davant aquesta situació l’Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) ha realitzat un "Comunicado de la AEPD en relación con la toma de temperatura por parte de comercios, centros de trabajo y otros establecimientos". Comunicado
 
En aquest comunicat l' AEPD exposa la seva preocupació en el fet que prendre la temperatura suposa una ingerència en els drets de la persona afectada, i ho exposa dient:
 
- Prendre la temperatura afecta a les dades relatives a la salut de la persona, i com a tal, ha de tenir un tractament de dades personals sensibles d’acord amb la legislació corresponent, ja que:
Denegar l’accés al lloc en qüestió pot comportar perjudicis importants a la persona afectada (per exemple, no poder acudir al seu lloc de treball).
Assumir que la persona afectada pateix o no una concreta malaltia
Desvelant a tercers una informació que no té cap justificació per a conèixer-la (per exemple, usuaris d’un centre esportiu).
 
- L’aplicació de les mesures per prevenir la propagació del virus ha de ser seguint els criteris d’implantació establerts per les autoritats sanitàries, justificant la seva utilitat, i amb la possibilitat d’aplicar mesures que no afectin els drets de les persones.
 
- No podent-se negar a fer la prova de prendre la temperatura comporta que el consentiment a realitzar-la no és lliure i per tant no hi ha la base legitimadora que estableix la normativa (art. 6. I 9.2 Reglament General Protecció de Dades (RGPD).
 
- La seva finalitat està limitada, és a dir, es pren la temperatura solament per detectar possibles persones contagiades i evitar l’accés a un lloc en concret i el contacte amb altres persones
 
La importància de l’exactitud de les dades, fet que comporta l’ús d’equips adequats per a registrar amb fiabilitat els intervals de temperatura que es considerin rellevants, que siguin equips homologats per a aquests fins i que el personal que l’utilitzi compleixi amb els requisits legalment establerts i formació.
 
- Els afectats segueixen mantenint els drets establerts en el RGPD, i són d’aplicació les altres garanties que recull el RGPD, adaptades a les condicions i circumstàncies específiques per a aquest tipus de tractament.
 
En aquest criteri, cal considerar, entre altres, les mesures relatives a la informació dels treballadors, clients o usuaris sobre el tractament (per exemple, que es gravarà la seva temperatura i es conservarà la informació) o bé si se li denega l’accés al lloc en qüestió, pugui justificar la seva elevada temperatura dirigint-se a personal qualificat que pugui valorar les raons de la persona afectada.
 
I també és important establir terminis i criteris de conservació en el supòsit de les dades siguin registrades.
 
L’Agència de Protecció de Dades va realitzar aquesta comunicació quan es començava a retirar paulatinament el confinament i la limitació d’activitat, però actualment amb la nova etapa de represa aquesta pràctica es continua realitzant. 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.