Actualitat
Què és la Cartera d´Identitat Digital Europea?
l Parlament Europeu ha fet un pas més en la implementació d'una Cartera d’identitat Digital per a tota la Unió Europea aprovant el seu reglament. Aquest nou marc té com a objectiu la identificació i autenticació en línia per proporcionar a la ciutadania accés digital transfronterer a serveis públics i privats, així com emmagatzemar, compartir i signar documents electrònicament.
La votació celebrada a Brussel·les va comptar amb 335 vots favorables -entre els quals hi havia els del Partit Popular Europeu i els socialdemòcrates-, 190 en contra i 31 abstencions. ECR, el grup europeu de Vox, va votar a favor de l'esmena de rebuig i no va recolzar la moció.
Segons Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, aquesta identitat electrònica donarà confiança i seguretat als ciutadans: «la Comissió proposarà una identitat electrònica europea fiable que tot ciutadà pugui utilitzar a qualsevol lloc d'Europa per a qualsevol tipus d'operació, des del pagament dels vostres impostos fins al lloguer d'una bicicleta. Una tecnologia que ens permeti controlar quines dades es fan servir i com».
I és que la Comissió Europea ha defensat que la cartera digital, que al principi serà d'ús estrictament voluntari -encara que la pràctica la convertirà en obligatòria-, oferirà als usuaris un panell de privadesa, atorgant-los control total sobre les seves dades: «Hem establert que la cartera d’identitat digital sigui de codi obert, per tal de fomentar la transparència i la innovació i millorar la seguretat. També ha disposat regles estrictes per al registre i la supervisió de les empreses involucrades amb el propòsit de garantir la rendició de comptes i la traçabilitat».
La privadesa es pot veure afectada?
Javier Pascual i María Gracia Rubio de Casas, experts en dret digital i regulatori financer, van exposar durant un esmorzar de premsa celebrat al despatx d'advocats ALEDRA els riscos que podria comportar en la llibertat i privadesa dels europeus adoptar aquest nou model.
En la seva intervenció van explicar que aquesta cartera, idèntica jurídicament i tècnicament per a tots els països, ja no permetrà únicament identificar una persona, sinó que també admetrà la possibilitat d'emmagatzemar i compartir tota mena de dades relacionades amb l'individu: edat, filiació, historial metge, titulacions (col•legiacions, permís de conduir, títols universitaris), membres, informació financera, càrrecs…).
«Aquí hi ha diverses preguntes, una immediata: qui decideix quin tipus de continguts tindran un accés restringit? I, en un grau menys evident, ¿qui pot saber ara que jo consumeixo aquest contingut, o que compro qualsevol cosa per internet?», qüestionant què es faria amb tota aquesta informació.
A més, consideren que, malgrat no ser obligatòria, els ciutadans podrien veure's obligats a tenir-la per optar a certs llocs de treball, sol•licitar plaça a una universitat, anar al metge, demanar un préstec, llogar una casa o altres activitats del dia a dia : «És molt probable que un banc, per exemple, t'ho demani per donar-te d'alta en una inversió o per demanar una hipoteca, i que no et doni cap altra opció. Amb això, s'estalviarien el cost de tenir contractada una persona», avança Pascual.
Entre els avantatges, els experts consideren que s'obriran oportunitats de negoci i diversos sectors se'n veuran beneficiats. També creuen que serà útil per als prestadors de serveis financers: «Aquests tenen unes obligacions molt exigents en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i el primer pas per complir aquestes obligacions és la identificació de clients. Per això, disposar d’un mitjà d’identificació irrefutable dels clients a distància és una cosa molt valuosa».
Article: https://theobjective.com/economia/2024-03-04/ue-aprueba-cartera-identidad-digital/
Font de l’Article: https://theobjective.com/