Actualitat

Vés enrere

Responsabilitats de signar CFO

Imatge decorativa
L’acceptació d’un encàrrec professional comporta acceptar responsabilitats, les quals s’han de tenir en compte per actuar segons en quina fase es trobi l’obra (veure article "CFO signat, obra finalitzada"). Però, sorgeixen dubtes.
 
Un dels dubtes més habituals que se li presenta a l’arquitecte tècnic és, si per emetre i signar el CFO d’una obra de la qual només ha dirigit el 5% final de la seva execució, pot ser reclamat per totes les patologies que sorgeixin a l’obra? La resposta és sí, però amb matisos. És a dir:
 
► Sí, perquè l’arquitecte tècnic que signa el CFO respon de la seva veracitat i exactitud, velant per la idoneïtat de les obres realitzades, acreditant que l’obra s’ha realitzat d’acord amb el projecte i, per aquest motiu, es recomanava que, si el nou tècnic, tenia dubtes sobre la idoneïtat de l’edificació feta amb anterioritat a la seva intervenció, podia demanar la realització de les proves necessàries per acreditar la idoneïtat i la bondat de la fase executada. Aquesta ha estat la tendència jurisprudencial majoritària fins ara.
 
Però, la matisació seria que, seguint el criteri de la recent Sentència del Tribunal Suprem núm. 205/2021, de 15 d’abril, i d’acord amb l’argumentat en el punt anterior, davant d’una reclamació, si l’arquitecte tècnic que signa el CFO acredita fefaentment que les patologies provenen d’una fase de la qual no va intervenir i a més es pot deduir que els defectes d’execució no podien ser detectables a la signatura del CFO, el jutge en el fallo de la sentència podria decidir que, de les patologies en qüestió, el tècnic que assumeix el 5% final de l’obra no n’ és responsable. Es tracta d’una sentència novedosa, que esperem es consolidi.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.