Actualitat
Taula Rodona Next Generation. Resum de la jornada
La Taula rodona del fons Next Generation, que es va portar a terme ahir al COAATT, va acollir unes 30 persones que van posar sobre la taula diferents aspectes tant tècnics com formals de les subvencions europees de rehabilitació.
Des del Servei Territorial d’Habitatge de Tarragona ens expliquen el que suposa la gestió dels programes de subvenció, ja que el format d’aquest tipus de subvenció tant a nivell tècnic com a nivell administratiu ha suposat un canvi respecte el que estàvem acostumats fins a la data, fet al quan ens hem hagut d’adaptar i ha costat un cert temps poder fer funcionar tots els engranatges.Ens expliquen com ha anat evolucionant el Decret, i ens introdueixen les darreres modificacions que suposen un canvi a millor a fi d’obtenir les subvencions i poder comptar amb aquests diners per a la rehabilitació del parc edificatòri del nostre territori. També ens fan un resum dels requeriments més habituals a nivell de gestió.
Des de la OTR del Consell Català de l’Arquitectura Tècnica, l'Eva Bonet, com a coordinadora en va posar al dia de l’estat de les gestions ressaltant que les dificultats de coordinació amb els diferents agents implicats (administracions, tècnics, propietat...) poc a poc es van alineant per assolir els objectius que ens afavoreixen a tots. Ressalta els beneficis que pot suposar a la gestió dels fons les darreres modificacions implementades, com ara les bestretes i les sol·licituds condicionades.
Quatre aportacions tècniques ens mostren les possibilitats d’exit per obtenir subvencions:
- Actuacions del Programa 1 en un edifici de Calafell de 8 habitatges on amb actuacions passives s’aconsegueix el màxim tram de millora, i un total de 193.000€ de subvenció. (Albert Canals).
- Actuacions a edificis plurifamiliars de Tarragona, on aplicant mesures passives s’aconsegueix el 40% de subvenció ja que entrem en el primer tram i si introduïm també mesures actives podem aconseguir arribar al tercer tram amb mes d’un 60% de millora i un 80% de subvenció (Jordi Roig).
- Actuacions en diversos edificis unifamilars i petits plurifamiliars de la Ribera d’Ebre i el Priorat, que aconsegueixen acollir-se als tres programes. Manifesten un puc critic envers l’administració sobretot pel que fa a la gestió dels tràmits, requeriments i retards en els pagaments.
- Com a darrera intervenció des de la oficina Sygati ens exposen projectes dels tres programes, i expliquen el recorregut que han hagut de fer fins arribar al punt on estan del tràmit. Ho assimilen a una gimcana amb dificultats vàries i resoldre per assolir els objectius.
La taula de debat s’obre amb participació activa de molts assistents que, des de preguntes més concretes, fins a aportacions més generals, dóna a interpretar que l’interès que han generat aquests subvencions és alt, tot i que la societat, en general, no confia que arribin a bon terme i els hi costa confiar.
Els tècnics han de fer un gran esforç per traslladar aquestes avantatges a les comunitats de veïns, ja que en qualsevol cas els suposa una inversió elevada i els costa de veure un retorn.
L’administració continua confiant en els objectius marcats, i des de la OTR, s’augura una increment de les peticions que faran que es puguin assolir aquest objectiu si es realitza un treball conjunt de totes les parts.