Actualitat

Vés enrere

Treballadors autònoms a les obres de construcció

Imatge decorativa

Qui ha de comunicar l'obertura de centre de treball en una obra de construcció? 

La comunicació d'obertura de centre de treball l'han d'efectuar únicament els empresaris que tinguin la condició de contractistes i sempre s'ha de fer abans del començament dels treballs. El promotor haurà de facilitar als contractistes les dades que siguin necessàries per al compliment d'aquesta obligació.

La comunicació d'obertura ha d'anar acompanyada del pla de seguretat i salut o de la corresponent avaluació de riscos, en cas que el pla no sigui exigible. A Catalunya s'ha substituït aquesta obligació per la incorporació al formulari d'una declaració responsable de l'empresari o el seu representant sobre aquesta qüestió.

En el cas d'obres de construcció amb més d'un contractista principal, cadascun d'ells haurà de presentar una comunicació d'obertura del centre de treball.
 
Les empreses formades només per treballadors autònoms s'han d'inscriure al REA?

No, ja que a efectes laborals la normativa només considera empreses aquelles que tenen contractats treballadors per compte d'altri, amb independència de si un autònom o una empresa formada només per treballadors autònoms està constituïda com a societat mercantil o diversos autònoms s'associen sota qualsevol forma jurídica.

Per tant, una empresa formada només per treballadors autònoms no es pot inscriure al Registre d'Empreses Acreditades –perquè no es considera empresa a efectes laborals- i tampoc podrà subcontractar amb tercers l'execució dels treballs que se li hagin encomanat.
 
Obertura de centre de treball dels treballadors autònoms?

Els treballadors autònoms, sense treballadors contractats, no son empreses ja que, a efectes laborals, la normativa només considera empreses aquelles que tenen contractats treballadors per compte d'altri. Per tant no han de fer la comunicació d’obertura, ni poden estar inscrits al REA, registre d’empreses acreditades.
 
Un treballador autònom pot ser contractista principal?

Un treballador autònom pot estar contractat directament pel promotor i per un contractista o subcontractista -sempre que es respecti el límit en la cadena de subcontractació que estableix la Llei 32/2006, de 18 d'octubre, reguladora de la subcontractació al sector de la construcció).

El que no pot fer un treballador autònom, en l’àmbit de la subcontractació en el sector de la construcció, és subcontractar res perquè no és una empresa.

 

Podeu consultar altres aspectes administratius de la regulació sobre seguretat i salut a les obres de construcció, al apartat "pregustes freqüents, cosntrucció" del lloc web del Departament de Treball


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.