Actualitat

Vés enrere

El canvi climàtic afecta a l’obra

Imatge decorativa
Parlar del canvi climàtic s’associa amb l’efecte hivernacle, provocant l’augment de la temperatura global, augment del nivell del mar, etc. i del treball conjunt en el tema de la sostenibilitat: reciclatge, contaminació, ecosistema, ... Des del punt de vista de la construcció, és construir edificis i ciutats sostenibles que respectin l’entorn, amb estalvi de recursos i estalvi energètic, garantint la satisfacció de les necessitats actuals.
 
Però, el que no es té en compte és que aquest canvi climàtic també té efectes en les persones, i en concret en els treballadors de sectors tant diversos com pot ser la construcció, agricultura, transports,..., amb l’aparició de nous riscos laborals o l’augment d’intensitat i gravetat dels ja existents. 
 
L’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral en l’espai web Canvi climàtic i riscos laborals dona una sèrie d’eines i webs de consulta per tal que empresaris, treballadors, agents socials (per exemple, serveis de prevenció, delegats de prevenció, etc.), i persones en general, entenguin la importància que té i com pot afectar el canvi climàtic en la seguretat i salut dels treballadors. És a dir:
 
- L’ augment de la temperatura global pot comportar, per exemple: 
• Estrès tèrmic i cops de calor
Increment de contaminants en l’ambient comportant augment d’al·lèrgies, asma, etc. 
Augment de temperatura juntament amb la humitat pot comportar la proliferació d’insectes i transmissió de noves malalties,...
 
- Els fenòmens climatològics extrems:
 
• La freqüència i la intensitat de tempestes, inundacions i pluges continuades poden fer augmentar:
► La presència de fongs en els edificis i construccions.
► Accidents per caigudes per la presència d’aigua al terreny o despreniments de terrenys.
► Esfondrament d’edificis per l’increment important de la concentració ambiental de pols.
 
• Vents forts i/o mantinguts en el temps:
Poden generar inestabilitat en infraestructures ja construïdes o en execució.
 
• Augment de la radiació ultraviolada, per la disminució de nuvolositat:
►Una llarga exposició a la radiació solar pot incrementar la possibilitat de patir problemes en la pell.
 
Aleshores, és important prendre consciència de les conseqüències del canvi climàtic, però no solament pels efectes en la naturalesa, sinó també en les persones i, en concret, en els treballadors.
 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.