Actualitat

Vés enrere

Els fons europeus ajuden a elaborar el Llibre del teu Edifici

imatge decorativa

Sabies que els edificis tenen molt a veure amb les plantes o amb les persones? Poden ser grans o petits, més o menys sofisticats,... però tots necessiten cures i tots acabaran envellint amb el pas dels anys. Per això, és molt important un manteniment constant perquè llueixin sempre joves i preparats per a albergar-nos de manera saludable en el seu interior.

L'absència de manteniment és la causa de la majoria de les lesions que apareixen en els edificis. És el mateix que li passa al nostre cos si no el cuidem. En molts immobles no es fan tasques de manteniment ni cap planificació. La conservació, simplement, no existeix. L'habitual és intervenir quan ja han aparegut lesions greus, en lloc de fer un manteniment adequat. La qual cosa, a més de perjudicial, acaba sent més costosa per a les nostres butxaques.

Com a propietaris volem que la nostra llar estigui en bones condicions de portes endins. Però, quant als elements comuns de l'edifici, tan importants i imprescindibles (parlem de l'estructura, la coberta, les façanes, l’ascensor o les instal•lacions), sembla que el seu bon estat és sempre responsabilitat d'un altre.

La millor eina per a un manteniment adequat d'un immoble és el Llibre de l'Edifici Existent. És un document que descriu l'immoble, la configuració i el material que el conforma. Incorpora també les instruccions d'ús i manteniment. Tot això permet programar en el temps les tasques de conservació i preveure despeses amb la finalitat d'allargar la vida útil del nostre edifici. Els edificis més recents ja disposen d'aquesta eina, però no és habitual en els construïts fa 20 o més anys.

Si l’ immoble no disposa del Llibre de l'Edifici Existent, ara és el moment d'aconseguir-lo perquè els fons europeus financen bona part del cost de la seva elaboració. El programa 5 dels fons NEXT GENERATION té, precisament, l'objectiu de facilitar la implantació i generalització del Llibre de l'Edifici: una mena d'auditoria tècnica que descriu l'estat de conservació de l'edifici i el potencial de millora de les prestacions, tant a nivell energètic com de conservació, i que estableix un pla d'actuacions per a la seva renovació. Un document, a partir del qual poder desenvolupar projectes tècnics de rehabilitació integral d'edificis.

 

Quines ajudes puc demanar? Fins a quina quantitat em poden subvencionar per a elaborar el Llibre de l'Edifici?

Amb els fons NEXT GENERATION serà subvencionable la redacció del Llibre de l'Edifici Existent per a la rehabilitació i el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació d'edificis. La quantia de les ajudes, que ja es poden sol•licitar, per a elaborar el Llibre de l'Edifici és d'un màxim de 3.500 € per a edificis plurifamiliars de vint o més habitatges. La quantia màxima per a desenvolupar projectes tècnics de rehabilitació integral d'edificis és de 30.000 €.

Si el teu edifici és unifamiliar o de fins a 20 habitatges podràs obtenir fins a 700€ de subvenció més altres 60€ per habitatge per a l'elaboració del Llibre de l'Edifici Existent (Màxim total 1.900€). Si el teu edifici té més de 20 habitatges l'ajuda que pots aconseguir és de fins a 1.000€ + 40€ per habitatge (Màxim total 3.500€). Es pot incrementar en un 50% l' import de la subvenció en cas que l'edifici no hagi passat la ITE/IEE.

Per al desenvolupament de projectes de rehabilitació els fons europeus estableixen ajudes de 4.000€ més 700€ per habitatge per a aquells edificis que siguin unifamiliars o de fins a 20 habitatges (màxim total 18.000€). Si l'edifici és de més de 20 habitatges la subvenció augmenta fins als 12.000€ més 300€ addicionals per habitatge (màxim total 30.000€).


Puc sol·licitar jo aquestes ajudes?

Sí, pots sol·licitar-les si ets, per exemple, propietari o usufructuari d'un habitatge unifamiliar o edificis plurifamiliars. També si ets una comunitat de propietaris o una agrupació de comunitats de propietaris. Però recorda que per a accedir a les ajudes els edificis han de ser anteriors a l'any 2000 i que almenys la meitat de la seva superfície ha de tenir ús residencial.


Són compatibles amb altres ajudes similars?
És important que tinguis en compte que aquestes ajudes del programa 5 dels fons NEXT GENERATION són compatibles amb les dels programes 3 i 4 destinades a la millora de l'eficiència energètica d'habitatges i edificis. Unes millores que no sols dotaran d'un major confort a la teva llar, sinó que et permetran reduir el que gastes mensualment en llum i gas.


Fins quan puc sol·licitar les ajudes per a elaborar el Llibre de l'Edifici existent?
A Catalunya la sol·licitud d’aquestes ajudes es pot realitzar, en aquesta convocatòria, fins al 31 de desembre de 2022.

A les Illes Balears i a Aragó la sol·licitud d'aquestes ajudes es pot realitzar, en aquesta convocatòria, fins a l'1 de setembre de 2023.

 

Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.