Actualitat
És obligatori renovar els nostres habitatges per poder vendre o llogar?
Ens trobem en un moment de canvi en què, a causa de la nova Directiva del Parlament Europeu i del Consell relativa a l'eficiència energètica dels edificis, els països membres de la Unió Europea hauran d'adaptar la legislació per aconseguir l'objectiu d'aconseguir un parc immobiliari de zero emissions abans del 2050.
Segons ens indica la directiva, els Estats membres vetllaran perquè l'ús mitjà d'energia primària de tot el parc immobiliari residencial:
a. Es redueixi com a mínim un 16 %, comparat amb el del 2020, com a molt tard el 2030;
b. Es redueixi com a mínim entre un 20% i un 22%, comparat amb el del 2020, com a molt tard el 2035;
c. Com a molt tard el 2040, i posteriorment cada cinc anys, sigui equivalent o inferior a un valor determinat a nivell nacional derivat d'una disminució progressiva de l'ús mitjà d'energia primària del 2030 al 2050, d'acord amb la transformació del parc immobiliari residencial en un parc immobiliari de zero emissions.
Els Estats membres vetllaran perquè com a mínim el 55% de la disminució en l'ús mitjà d'energia primària s'assoleixi mitjançant la renovació del 43% dels edificis residencials menys eficients.
Per aconseguir aquestes millores cada país haurà d'adequar la seva legislació i es podran establir tant mesures de suport, com mesures sancionadores o restrictives, com s'han establert en un país veí per a la compravenda o lloguer d'habitatges.
En aquest moment en què ens trobem el més recomanable seria aprofitar les ajudes provinents dels Fons Next Generation per millorar l'eficiència energètica dels nostres habitatges, podent subvencionar un gran percentatge del cost de les millores i, si complim els requisits, deduir-nos a la declaració de la renda una gran part d'import que no hagi estat subvencionat.
No oblidem que, en la majoria dels casos, renovar energèticament els nostres habitatges suposa una inversió que en un termini molt reduït no només s'amortitza, sinó que produeix beneficis tant en confort com en reducció de les despeses.
Quines actuacions podem fer per millorar l'eficiència energètica del nostre habitatge?
En primer lloc, el més recomanable seria millorar l'aïllament de l'habitatge o canviar les fusteries per unes de més eficients, ja que així reduïm la demanda de calefacció i refrigeració, aconseguint així reduir la potència necessària per a les instal·lacions de calefacció o de refrigeració.
Un cop reduïda la demanda de calefacció, algunes de les actuacions que es podrien plantejar per reduir el consum d'energia podrien ser:
• Eliminar calderes que utilitzin combustibles fòssils i substituir-les per calderes més eficients
• Instal·lacions fotovoltaiques o d'energia solar tèrmica
• Instal·lar bombes de calor d'alta eficiència, o d'aerotèrmia o geotèrmia.
Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”