Actualitat

Vés enrere

ITE 2013

418 EDIFICIS S’HAN D’INSPECCIONAR ABANS DEL DESEMBRE

CAMPANYA INFORMATIVA DEL COAATT SOBRE LA INSPECCIÓ TÈCNICA D’EDIFICIS, A 20 MUNICIPIS DE TARRAGONA 

 

Des de 2012, quan es va implantar la inspecció obligatòria dels edificis d’habitatges, s’han revisat a Tarragona 168 immobles, tot i així resten escara per fer 418 abans del desembre.

Més de 418 edificis s’han d’inspeccionar abans del desembre. Son els construïts abans de 1950 i els construïts abans de 1930, que encara no l’han passada.

La inspecció tècnica d’edificis es va implantar a Catalunya de manera obligatòria a finals de l’any passat. La ITE és un sistema de control de l’estat dels edificis d’habitatges que permet verificar que els propietaris mantenen els edificis en un correcte estat de manteniment i ús.

Els resultats fins ara són més aviat escassos. Gairebé un 70 % dels edificis que ja havien d’haver passat la inspecció encara no l’han fet, uns 280 edificis.

De les inspeccions realitzades fins ara, més del 60 % presentes lesions importants i en 55 edificis s’han identificat problemes que podríem significar un risc per a les persones. Es tracta però de problemes puntuals, no generalitzats, i que, excepte en dos casos, no implica cap risc per a la integritat de l’immoble. Els més freqüents desperfectes puntuals a l’estructura, despreniments en lloses de balcons i revestiment de façanes o patis.

L’aparició de fissures als tancaments i envans, és un problema generalitzat en aquest tipus d’edificis. Son però majoritàriament de poca importància, estabilitzades i sense cap risc per a l’estabilitat de la construcció. Un dels problemes més estesos és el malt estat dels revestiment de façanes i patis. Un 65 % dels edificis presenten desperfectes als revestiments de façana

El proper desembre finalitza el segon termini establert per a la implantació de la inspecció tècnica d’edificis i davant d’aquest resultats el COAATT ha encetat una campanya informativa dirigida a les comunitats de propietaris d’edificis construïts abans de 1950 amb l’objectiu és informar-los sobre la ITE i el calendari d’implantació.

La campanya informativa va dirigida a un totals d’uns 1.150 edificis dels municipis d’Alcover, Arboç, Calafell, Cambrils, Constantí, Cunit, El Vendrell, Falset, La Canonja, La Selva del Camp, Montblanc, Mont-roig, Mora d’Ebre, Reus, Riudoms, Salou, Tarragona, Torredembarra, Valls i Vandellòs i l’Hospitalet.

Se’ls recorda que tots els edificis d’habitatges construïts abans de 1950 s’han de sotmetre a inspecció abans del 31 de desembre de 2013. Aquest és el primer termini que estableix el calendari d’implantació de la ITE, aprovat pel Decret 187/2010 i vigent des del febrer de 2010, amb l’objectiu d’implantar un sistema de control periòdic de l’estat dels edificis d’habitatges.

I és que les polítiques públiques d’ajuda a la rehabilitació que s’han portat a terme durant més de dues dècades, han estat insuficients, ja que continua existint un percentatge de finques que no han estat rehabilitades ni conservades adequadament, i per tant, continua havent veïns al centre que viuen per sota dels nivells mínims d’habitabilitat fruit, en general, d’una mala praxis en la conservació.

La mala conservació de les finques per part dels propietaris pot desencadenar situacions que poden posar en perill les persones i que obliguen a actuacions d’emergència i al desallotjament de les finques, fet que implica l’aportació de recursos extraordinaris per part de l’Ajuntament per solucionar les situacions d’emergència social que se’n deriven.

Les conseqüències més greus d’aquestes situacions extremes les pateixen els veïns que, que de cop i volta, han d’abandonar casa seva per situacions de perill o per incidències diverses.

Podeu trobar més informació, impresos oficials, una guia per a la redacció de la inspecció tècnica i un exemple d’inspecció, al web del COAATT, dins l’espai Serveis al Col·legiat » Àrea Tècnica » Recursos Documentals » Inspecció Tècnica d’Edificis

 

Més informació

Gabinet tècnic

Tel. 977 212 799 Ext. 3

C.e.: gabtec@apatgn.org  

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.