Actualitat

Vés enrere

Mantenir i garantir la seguretat dels edificis

imatge comunitat de veïns del carrer Torres Jordi de Tarragona, en plena rehabilitació

L’any 2017 es dibuixava com a clau per a les comunitats de veïns. El 4 de desembre era la data límit perquè totes elles solucionessin els problemes d’accessibilitat abans no entrés en vigor el Reial Decret Legislatiu 1/2013. Amb tot, va passar la data i la gran majoria no havien fet cap pas per a solucionar el problema.

De fet, el problema és un altre ben diferent. A les comunitats només s’hi milloren els accessos per a persones amb minusvalideses i problemes de mobilitat quan es reclama i la majoria de veïns assenteix o, en altres casos, quan no hi ha majoria i els qui fan la petició han d’acabar per la via judicial que acaba obligant a la comunitat a fer les obres.

Cada comunitat és un món apart i sempre es depèn de l’estat de l’edifici i de l’espai comú per a instal·lar rampes d’accés, cadires salva-escales, plataformes salva-escales, elevadors verticals o ascensors. Si no hi ha espai suficient, sovint cal fer malabarismes constructius per acabar amb les barreres arquitectòniques. Altres vegades, no són possibles ni aquests i els veïns afectats no tenen cap altre solució que canviar de comunitat, si poden.

Fer una radiografia real de l’edifici per tenir amb temps una visió concreta de les mancances i de possibles propostes de millora, seria ideal. En aquests casos, els arquitectes tècnics són els professionals indicats per aportar la diagnosi als veïns.

Les comunitats coneixen la importància que té una bona prevenció perquè una bona cultura del manteniment evita ensurts. Malgrat tot, els costa - sovint els és impossible convèncer als habitants d’un bloc d’habitatges que, a més de la seva casa, han de guarir els espais comuns.

Els arquitectes tècnics i els administradors de finques poden generar moltes complicitats i línies de treball conjuntes.

Esteve Martí, President del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona, defensa el rol dels aparelladors com a professionals que haurien d’estar en contacte permanent amb les comunitats de veïns: “Les comunitats de veïns necessiten la figura d’un tècnic de capçalera que determini quines obres cal fer o quines actuacions aplicar en tot moment. El paper dels aparelladors, per tant, és important.”

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.