Actualitat
Millorar els nostres edificis és millorar les nostres vides
Segons un estudi AIMC, passem unes 15 hores al dia a casa nostra o, el que és el mateix, un 62,3% del nostre temps diari. Les condicions en matèria d'accessibilitat, confort, seguretat i eficiència energètica afecten directament el nostre benestar físic i mental.
Però no només afecta el nostre benestar, també la nostra butxaca. Segons l' Institut Nacional d'Estadística, l'habitatge va suposar durant l'any 2022 un 32,4% de la despesa mitjana de les llars espanyoles. El nostre habitatge individual i els nostres edificis com a agrupació d'aquestes són el recurs més important de les nostres vides.
Ja coneixem la importància que tenen els nostres habitatges i edificis a les nostres vides, però els dediquem l'atenció que mereixen?
Habitualment, ens preocupem pels nostres edificis quan pateixen, quan mostren patologies. Davant d'això, responem amb intervencions puntuals que solucionen temporalment els problemes però que no tracten la seva arrel. Aquesta manera d'intervenir ens porta a l'aparició de noves incidències i un desemborsament econòmic continu, per no fer esment de la preocupació ocasionada als propietaris amb cada intervenció. Com es demostra en el transcurs del temps, aquesta manera d'actuar no és eficient. Necessitem un canvi.
Per posar solució a aquesta cura deficitària dels nostres edificis, sorgeix el Llibre de l'Edifici Existent. Aquesta nova eina ens permet afrontar de manera global i preventiva la cura dels nostres edificis. Però no només s'ocupa del seu estat actual i el seu manteniment, sinó també del seu futur i potencial de millora per aconseguir adaptar les seves prestacions a les necessitats de la nostra realitat actual.
De la mateixa manera que fem un seguiment continu de la nostra salut, el Llibre de l'Edifici Existent neix amb la naturalesa de ser un “llibre viu” que permet fer un seguiment continu i constant de tots els aspectes tècnics dels nostres edificis. És aquí on apareix l'Arquitecte Tècnic com a especialista a l'edifici i com a tècnic capaç de realitzar aquesta tasca d'anàlisi i seguiment de la salut dels nostres edificis.
Tal com està contemplat al Llibre de l'Edifici, el tècnic abordarà l'anàlisi de l'edifici des de les principals característiques tècniques:
- Accessibilitat: un edifici per a tothom, sense obstacles ni barreres que en dificultin l'ús.
- Confort: “com a casa enlloc”. Aquest benestar s'aconsegueix mitjançant la qualitat de l'aire, la salubritat i la temperatura interior, entre altres aspectes que caracteritzen els nostres edificis.
- Seguretat: la nostra llar ha de ser un espai segur i sense riscos, que ens ofereixi la tranquil•litat que necessitem.
- Eficiència energètica: ens preocupa el nostre benestar, però també el del planeta. Hem d'aconseguir edificis eficients que redueixin la producció de CO2 i, amb això, contribuir a frenar el canvi climàtic.
Una bona anàlisi de les prestacions del nostre edifici ens permetrà focalitzar els nostres esforços de manera correcta i estalviar en la nostra tasca de manteniment, ús i millora del nostre edifici.
La importància d'aquest document és reconeguda per totes les administracions públiques, en incloure-la com a requisit per a les convocatòries d'ajuts per a la rehabilitació energètica dels fons Next Generation així com per als ajuts a la rehabilitació en matèria d'accessibilitat del Pla d'Habitatge 22-25.
Una possibilitat és tenir la vida del vostre edifici digitalitzada a través del portal Obres Amb Garantia i de l'aplicació: https://eleex.es/
Font de l'article: Blog web “Obres Amb Garantia”