Actualitat

Vés enrere

A Catalunya arriben 480M€ en subvencions per la rehabilitació

imatge decorativa


A Catalunya arriben 480 M€ en subvencions per la rehabilitació, que generaran més de 1.200M€ d’activitat econòmica (Càlcul: 480/0,40).

- 170M € Programa de barris (iniciativa municipal)
- 246M € Programa d’edificis (iniciativa professionals)
- 54M € Programa d’habitatges (iniciativa ciutadana)


Els 246M€ del programa d’edificis, signifiquen poder rehabilitar 30.000 habitatges, repartits per tota Catalunya. Donant activitat a petites i mitjanes empreses, a autònoms i a tallers locals. El programa d’edificis, és un programa fet a mida per les comarques.


Per tenir dret a les subvencions serà necessari:
Reduir el consum d’energia en un 30% o més (caldrà abrigar els edificis), per obtenir una subvenció del 40% del cost de la rehabilitació, fins a un topall màxim de 6.300€ per habitatge. Seria ideal un cost mitjà de rehabilitació de 16.000€ per habitatge.


Les tipologies d’edificis que són clares candidates a les subvencions:
- Blocs aïllats
- Edificis amb molta façana
- Construccions senzilles dels anys 50, 60 i 70, amb façanes de parets ceràmiques sense cap tipus d’aïllament efectiu.

 

No disposarem de tot el temps del món. La concessió de subvencions es tanca definitivament el desembre del 2023. Les obres han d’estar totalment acabades el juny del 2026 (per a fer efectiva la subvenció).

Les llicencies d’obres i l'ocupació de via pública, en el cas que fossin necessaris, s’haurien d’aconseguir en un termini màxim de dos mesos. (No tots el ajuntaments estaran disposats a complir-ho).

 


PLANNING


Si no som prou àgils, i en acabar la primera convocatòria el desembre del 2022 no hem utilitzat tots els fons assignats per aquest programa a Catalunya, el diferencial es derivarà a altres comunitats autònomes més eficients. 

El Llibre de l’Edifici i el projecte de rehabilitació estaran subvencionats pels mateixos fons europeus (amb uns valors màxims de preu de mercat), i seran la clau per a convèncer les comunitats de la gran oportunitat que representa per a elles.

El llibre de l’Edifici Existent es composa bàsicament del llibre tradicional més l’ITE, el Certificat energètic i l’estudi del potencial de millores de l’edifici i el pla d’actuacions per dur-les a terme. 

En l’encàrrec professional que ens firmarà la comunitat, ens cediran el dret a cobrar les subvencions dels honoraris facultatius i, d’aquesta manera, un cop feta la feina podrem presentar el càrrec directament a l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya pel seu abonament. I al mateix temps presentar la sol·licitud de les subvencions, complimentant els requisits necessaris segons cada convocatòria.

Disposarem de casos pràctics per conèixer les tipologies dels edificis més adients per aconseguir de forma més econòmica les condicions exigides pels fons. Per portar-ho a terme disposarem d’una eina de suport per al predimensionat de la rehabilitació energètica d’habitatges anomenada ESPREH i preparada per l’ITEC, així com d’altres eines digitals que posarem al vostre abast. Per aprendre a utilitzar-les organitzarem sessions de capacitació. 

S’organitzaran periòdicament videoconferències i webinars per posar al nostre abast tots els coneixements necessaris per a desenvolupar la tasca. També oferirà cursos de formació orientats a la nostra preparació tècnica, administrativa i comercial.

Organitzarem videoconferències conjuntament amb el Gremi de Constructors i el Col·legi d’Administradors de finques, per a facilitar el contacte i teixir complicitats de cara a poder treballar junts, de la mateixa manera que podrem estudiar fer joint ventures entre companys (arquitectes tècnics) per a ser més eficients.

Disposem d’arguments que ens ajudaran a convèncer les comunitats, ja que els veïns no hauran de posar la mà a la butxaca fins ben acabades les obres. Gaudiran d’un crèdit bancari a 10 anys i al 5,25% d’interès màxim, amb carència durant els treballs. Això vol dir que, un cop acabats els treballs i cobrada la subvenció del 40%, començaran a pagar de 80 a 100€ mensuals per amortitzar el crèdit, i alhora estalviaran de 20 a 30€ en el cost de la llum. És una gran oportunitat per als ciutadans per estalviar energia i alhora viure de forma molt més confortable.

L’ OTR.cat (les Oficines Tècniques de Rehabilitació dels col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya) en col·laboració amb el Col·legi d’Administradors de Finques, divulgaran la importància dels fons, assessoraran i acompanyaran la ciutadania i els ajuntaments, i posaran al seu abast els seus professionals, els arquitectes tècnics, els més preparats per aconseguir l’èxit en la rehabilitació energètica dels edificis. Per fer-ho hi haurà habilitada una pàgina web (www.otr.cat) amb un apartat restringit als arquitectes tècnics de tot Catalunya que s´hi registrin, on s’hi podrà trobar tota la informació necessària.

 

POSSIBLE ESQUEMA DELS PROCESSOS EN LES DIFERENTS FASES D’ACTUACIÓ.


Realitzar una aproximació-estudi previ- de l’edifici candidat a rehabilitar 
Proposta a la Comunitat dels fons Next Generation
• Nomenament del tècnic per part de la comunitat, amb cessió del dret de la subvenció dels honoraris professionals.
• Comprovació del CEE registrat en l’ICAEN.
• Formalització del llibre de l’edifici (ITE, certificat energètic i potencial de millora de l’edifici i el pla d’actuacions)
• Redacció del projecte de rehabilitació.


Sol·licitud de les subvencions i aportació de la documentació necessària a les OTR: idoneïtat tècnica, i idoneïtat administrativa, i sol•licitud de la llicència d’obres (ocupació via publica,...).


Un cop atorgada la subvenció: 
• Acords amb la comunitat (administrador de finques).
• Pressupost definitiu de les obres (empresa constructora).
• Tramitació i concessió del crèdit bancari.
• Execució de les obres. (Ull!, termini màxim)


Un cop acabades les obres:
• Comprovació de l’objectiu de la millora energètica.
• Notificació del CEE a registrar en l’ICAEN.
• Comprovació de dades i documentació en la OTR 
• Comprovació de les despeses de les obres.


Un cop comprovats els objectius: 
• Cobrament de les subvencions.
• Amortització parcial del préstec bancari.
• Inici dels pagaments mensuals del crèdit per part dels veïns.

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.