Atrás

Visats - Actualitat

 

PROTOCOL D’ACTUACIÓ ADMINISTRATIVA COMÚ PER AL VISAT COL·LEGIAL D’INTERVENCIONS PROFESSIONALS

 

 El Consejo General de la Arquitectura Tècnica de Espanya, paral·lelament a la redacció i aprovació de les modificacions a la Llei 2/1974, sobre col·legis professionals, aprovat el passat 29 de juny en Junta General, el “Protocol d’actuació administrativa comú per al visat col·legial d’intervencions professionals dels arquitectes tècnics”

 

El visat digital, la implantació de la finestreta única, la normalització professionals dins el context europeu, la unificació de criteris a nivell nacional. Tot un seguit de consideracions que han impulsat un protocol per al visat de les diferents intervencions professionals i que té com a objectiu principal facilitar el actuació administrativa del visat i garantir la seguretat legal dels col·legiats a nivell nacional.

 

Què és el visat? Què acredita? La seva custòdia, publicitat, sancions, duplicitat. Un protocol que neix amb l’objectiu d’esser el marc normatiu general i unitari que servirà de guia en matèria de visat dels treballs professionals dels aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació.

 

El document s’estructura en dos capítols, el primer on es tracten les condicions generals i el segon el procediment. Al primer capítol es regulen circumstàncies com la competència funcional, el contingut del visat, les responsabilitats derivades de l’acte administratiu, tant pel que fa al Col·legiat com al Col·legi.

 

El visat acredita pel que fa al Col·legiat, la seva identitat expesa, que és aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l’edificació, que és col·legiat habilitat per a l’exercici de la seva tasca professional, que ha complert la normativa col·legial i que en el moment del visat està en possessió d’una assegurança de responsabilitat civil. Pel que fa al Col·legi i amb caràcter general, el visat acredita la intervenció o funció professional, que la documentació compleix els requisits formals i reuneix les condicions per dotar-lo de suficient aparença de viabilitat legal, que és competència dels arquitectes tècnics, que de la documentació presentada al visat restarà còpia a l’arxiu del col·legi, que compleix la normativa col·legial i que el col·legiat ha justificat la normativa específica aplicable a l’objecte del treball.

 

La direcció d’execució, la coordinació de seguretat, la redacció de projectes i la direcció d’obra, a la vegada contemplen altres consideracions específiques i característiques condicionades per la legislació específica i que al nostre col·legi, o a nivell català, ja eren d’ús quotidià, la qual cosa no ha de modificar significativament el tràmit administratiu de visat d’elles. La direcció d’execució implica, per exemple, que es justificarà el nomenament, si és legalment exigible, del director d’obra i el coordinador de seguretat, que existeix el corresponent projecte d’obra, que existeix llicència d’obres i s’ha comunicat l’inici a l’Administració competent, que per al visat del certificat final d’obra, el col·legiat aporta còpia de la llicència d’obres, el llibre d’ordres, l’acta de replanteig, el certificat final d’obra i la documentació pertinent relativa al control de qualitat i la seva certificació. També es considera al document el trasllat d’informació a Ajuntaments i Administració en compliment de les disposicions legals vigents.

 

Altres aspecte con la practica del visat o la unitat de criteris d’actuació es regulen també al document. L’efecte del visat, la publicitat d’aquesta norma, la manipulació o utilització fraudulenta, la nota d’encàrrec, el visat digital. El visat, per exemple, es practicarà en i sobre els treballs competència dels arquitectes tècnics, mitjançant un nombre de visat a cada treball, plasmat en tots aquells documents que portin la signatura del col·legiat i a les portades.

 

La publicitat dels expedient, si no es pot aportar una autorització de l’autor, requerirà de l’acreditació d’un interès legítim i directe per part del sol·licitant, i també altres requisits legals existents. En aquest cas, el col·legi, podrà entregar còpia de part o tota la documentació que composa l’expedient al sol·licitant. En altres caso, la Junta de Govern serà l’òrgan encarregat d’autoritzar l’accés per causa justificada.

 

La resolució col·legial atorgant, suspenen o denegant el visat s’haurà de comunicar en un termini màxim de 15 dies. El col·legiat disposarà d’un termini de 15 dies per a la esmena o manifestació oportuna en contra de la resolució del col·legi, el qual l’haurà de resoldre en un termini màxim de 2 mesos des de la resolució de suspensió. Un cop transcorregut el termini i no resolta l’esmena, es denegarà el visat.

 

El protocol regula els aspectes fonamentals del tràmit administratiu del visat per tal de garantir l’àmbit jurídic que l’empara i les responsabilitats dels col·legiats i col·legi en el acte del visat. És doncs un document que tots els col·legiat han de conèixer i que el mateix protocol indica la seva necessària publicitat.

 

Finalment i annex al protocol es troba la guia d’intervencions i treballs dels aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació, que inclou dues parts. La primera on es descriu els tipus d’intervencions professionals que en l’exercici de l’arquitectura tècnica poden desenvolupar els aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació. I la segona, una relació dels treballs professionals que poden desenvolupar, així com les intervencions vinculades.